Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – E promisiunea făcută de primarul Reșiței, după ce o grindă a Hotelului Semenic s-a prăbușit în această dimineață pe trotuar!

Din fericire, la ora respectivă nu trecea nimeni pe lângă Hotel Semenic, astfel că viața nimănui nu a fost pusă în pericol. De altfel, o bandă de avertizare, semnalând pericolul, delimita de mai multă vreme un perimetru de siguranță în jurul hotelului. După incident, pentru și mai multă siguranță, perimetrul a fost lărgit și delimitat cu un gard metalic.

Istoricul demersurilor și al măsurilor luate de-a lungul ultimilor opt ani în relația cu proprietarul Hotel Semenic, SC Turist Semenic SA, societate în faliment deținută de omul de afaceri Gruia Stoica, au fost prezentate azi de primarul Ioan Popa în cadrul unei conferințe de presă. Demersurile au fost atât instituționale, cât și personale, în sensul că pe lângă corespondența oficială directă sau prin intermediul instanțelor, între cei doi a existat și un schimb de mesaje private pe tema hotelului. „L-am avertizat pe Gruia Stoica de nenumărate ori. Am fost la București de două ori, personal, o dată la el la birou și o dată la el acasă. I-am spus de fiecare dată când am putut, direct, telefonic, prin mesaje, că-l rog foarte frumos să facă ceva cu hotelul. Mai des după ce am terminat Centrul Civic, în care s-au băgat 6 milioane de euro. De fiecare dată răspunsul a fost: «da, da, da, o să vedem, o să venim, o să facem»!”, a explicat Ioan Popa.

În paralel, a adăugat edilul, Primăria a luat măsurile pe care legislația le permite și la care, de fapt, avea obligația să recurgă. De pildă, doar Poliția Locală a aplicat 11 sancțiuni începând din 2018 până în 3 iunie 2024, în valoare de 75.000 de lei, Direcția de Urbanism 4 sancțiuni cumulând 55.000 de lei, iar Serviciul de Gospodărire multe altele de 417.000 de lei, totalul sumelor încasate de-a lungul anilor fiind de 600-700 de mii de lei.

Majoritatea acestor sancțiuni au fost contestate în instanță, iar în unele cazuri înjumătățite sau anulate. „Mai mult, într-o încheiere, judecătorul spune că prin aplicarea amenzii am fi adus «o vătămare petentei, care nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului verbal». Cu alte cuvinte: Gruia Stoica era partea vătămată, dându-i amendă i-am cauzat daune, iar judecătorul spune că nu sunt suficiente dovezi că această clădire reprezintă un risc.“, a adăugat Popa. În final, la recurs, Tribunalul a luat în considerare existența dovezilor invocate de Primărie, dar a dispus înjumătățirea amenzii.

De altfel, din schimbul de mesaje cu Gruia Stoica prezentat presei reiese că acesta se consideră o victimă și din cauza lui Ioan Popa nu reușește să rezolve situația SC Turist Semenic SA și că, implicit, din cauza acestuia a ajuns Hotel Semenic în stadiul actual. „Societatea, deținută de Gruia Stoica și fratele său vitreg Vasile Didilă e în faliment. Deși aflată în această procedură, ei au încercat să o vândă acum doi ani tatălui lor, Vasile Răducan, lucru pe care noi l-am contestat în instanță. Practic, ei sunt și creditorii firmei, și recuperatorii, iar Gruia Stoica îmi spune mie că eu îl încurc să facă ceva!“, a explicat Popa.

Dacă despre ce au făcut până acum proprietarii și creditorii vorbesc imaginile de la sine (atât cele din Centrul Civic, cât și cele de pe Semenic), despre ce vor să facă nu putem decât specula. Despre ce a făcut Primăria și va face mai departe ne asigură primarul Ioan Popa: „Am făcut tot ce ne-a permis legea, am mărit impozitarea cu 500%, amendăm cu o cadență destul de ridicată. Vom cere probabil o expertiză de la un expert constructor independent care să ne spună dacă această clădire mai este de ținut în picioare sau va trebui demolată, așa cum s-a întâmplat la căminul din Mociur. Dacă expertiza va dovedi acest lucru, o vom demola, pe cheltuiala proprietarului.“

„Ce vă promitem noi aici, cei de la masă (și cu ocazia asta cred că s-au trezit toți colegii mei și-o să mai verifice în legislație cât de des putem să amendăm): o să amendăm cât de des ne dă voie legea, de azi înainte!“, a conchis primarul Ioan Popa.

JCS-Walter Fleck