Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarul Reşiţei consideră că trebuie preluat exemplul Germaniei, unde 90% din cetăţeni stau în chirie, pentru că Primăria „nu are nenumărate variante de a caza locuitori. (…) Oamenii să-şi caute chirii şi prin privat, Statul nu e un mare tătuc!“.

Chiar dacă municipalitatea nu dispune încă de noi locuinţe ANL, aleşii reşiţenilor au aprobat, recent, lista nominală cu ordinea priorităţilor la repartizarea locuinţelor ANL. Asta pentru situaţia eliberării unora dintre apartamente, din diferite motive. Deocamdată, însă, nu există orizonturi rapide pentru clădirea altor asemenea locuinţe, dar există orizonturi. „Se fac anual nişte tabele construite de colegii mei de la Patrimoniu, spune primarul Ioan Popa. Am pus o persoană tânără acolo, de vreo şase luni, şi sunt foarte mulţumit de activitatea ei. Venera David e o fată foarte inteligentă şi care urmăreşte nişte structuri care au fost impuse de Agenţia Naţională de Locuinţe“.

Şeful administrativului reşiţean spune că a existat şi o problemă aici, vizavi de repartizarea locuinţelor, pentru care a primit o sesizare pe Messenger, de la „o doamnă care era nemulţumită de faptul că i-am trimis la Notariat să facă declaraţie pe propria răspundere că nu mai au proprietăţi sau nu au avut proprietăţi în altă parte. Pentru că dacă ai sau ai avut, nu ai dreptul la locuinţă ANL. Şi femeia era puţin revoltată că cheltuie bani şi îi punem pe drumuri. Am verificat, la Notariat declaraţia costă 35 de lei“.

Edilul a explicat de ce a considerat necesară introducerea acestei declaraţii pe proprie răspundere: „Am făcut acest lucru pentru că am identificat deja situaţii în care unii solicită ANL-uri, dar mai au proprietăţi în alte judeţe. Eu pot să verific la Impozite şi Taxe dacă au avut la Reşiţa, dar nu pot să verific dacă au avut la Vâlcea, la Severin sau la Oradea. Încercăm să fim un pic mai restrictivi în a da aceste spaţii, pentru că o primărie nu are nenumărate variante de a caza locuitori. Şi trebuie să luăm exemplul Germaniei, 90% din nemţi stau în chirie, nu sunt proprietari. Adică oamenii să-şi caute chirii şi prin privat, Statul nu e un mare tătuc!“.

Întrebat dacă în Reşiţa se mai construiesc blocuri ANL, edilul a explicat: „Momentan nu mai facem, nu mai avem decât acel proiect pe care l-am depus la Agenţia Naţională de Locuinţe pentru medici, în Moroasa. Suntem în evaluare la ei şi sper să reuşim să-i dăm drumul“. De fapt, în Moroasa, pe strada Căpitan Ioan Poptelecan, proiectul nu cuprinde un singur bloc, ci un mic complex rezidenţial ce urmează să cuprindă şase clădiri, fiecare dintre ele cu câte şase locuinţe, confort I, cu două-trei camere, de 80-100 de metri pătraţi. Cu loc de joacă, parcări lângă, cu spaţii verzi, după cum preciza Adelin Tuţă, şeful Investiţiilor municipalităţii reşiţene.

JCS-Antoniu Mocanu