Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Proiectul de 25 de milioane de euro, finanțat cu fonduri europene, a primit undă verde de la guvern! Viitorul campus va fi ridicat în zona Mociur, pe un teren de 2,2 hectare, proprietate a primăriei!

Conform viceprimăriței Mădălina Chiosa, vor fi trei linii de investiție. Cea mai mare ca valoare va fi construirea efectivă a campusului și dotarea acestuia. Apoi se va investi în digitalizare și într-o componentă de granturi prin care se vor oferi burse și diverse cursuri de pregătire. Termenul de implementare este decembrie 2027. „Campusul va avea 250 de locuri de cazare pentru elevi și studenți, întrucât propune învățământ dual preuniversitar și universitar. Vor mai fi spații de învățare și instruire practică în domeniul tehnic și turismului sustenabil. În aceste spații vor funcționa ateliere, săli de activități, o sală de evenimente.”, a punctat Mădălina Chiosa.

„Am intrat în liga mare!”, a spus și primarul Ioan Popa despre proiectul care așează Reșița alături de orașe precum Oradea, Cluj, Timișoara, București, Iași, Brașov. În total, 12 proiecte au fost aprobate la nivel național, deși inițial finanțarea era doar pentru opt. Printr-o hotărâre de guvern emisă marți, au fost asigurați banii necesari tuturor celor 12 proiecte care au îndeplinit punctajul necesar. Concurența însă a fost acerbă.

Reședința de județ se vrea un oraș care să atragă tinerii și să susțină agenții economici.
Campusul dual vine ca o mănușă în vederea realizării acestui deziderat, după ce, de mai mulți ani, primăria asigură cazare și masă gratis pentru tinerii care vin la școală la Reșița. „Un asemenea proiect dă o mare șansă tinerilor, e un sprijin mare pentru agenții economici și un semnal pentru cei care vor să investească. De fiecare dată când vorbesc cu potențiali investitori, ei aduc în discuție universitatea și școala duală, pentru că în Europa e mare nevoie de resursă umană calificată.”, a spus Ioan Popa.

Parteneri în proiect sunt Universitatea Babeș-Bolyai, Colegiul Economic, Colegiul Tehnic, Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar Județean și Camera de Comerț Româno-Germană, cu care primăria colaborează de mai multă vreme, și 14 agenți economici care au înțeles importanța școlii duale. Liantul tuturor a fost Ildiko Pataki, consilierul pe probleme de educație din cadrul primăriei, căreia Ioan Popa îi mulțumește pentru implicare. „În total, în țară au fost depuse peste 30 de proiecte, șase doar pe regiunea Vest, dintre care am câștigat noi și Timișoara. Ne onorează faptul că proiectul nostru este unul dintre cele 12 câștigătoare la nivel național.”, a încheiat Popa cu referire la proiectul care va fi finanțat prin PNRR.

JCS-Ionel Ivașcu