Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Data de 3 iulie rămâne în conştiinţa oraşului de pe Bârzava ziua în care, în urmă cu 249 de ani, avea să fie aprinsă flacăra „cetăţii de foc“, aşa cum a fost supranumită Reşiţa. Iar anul viitor, când vor fi sărbătoriţi 250 de ani, potrivit primarului Nelu Popa, naşterea Reşiţei va fi marcată aşa cum se cuvine!

Potrivit documentelor istorice, momentul decisiv a fost în 3 iulie 1771, când a avut loc inaugurarea festivă a uzinelor siderurgice de la Reşiţa. Curtea de la Viena hotărâse încă din anul 1768 construirea unei noi uzine la Reșița. Lucrările au fost finalizate în 1771, în ziua de 3 iulie intrând în funcţiune două furnale, care au fost sfinţite în cadru festiv de către călugărul franciscan Michael Grozdich, de la mănăstirea din Caraşova. Cele două furnale au fost botezate Franciscus şi Josephus, după cei care au condus lucrările, respectiv Franz Müller von Reichenstein şi Joseph Desiderius Redange, pe fiecare montându-se câte o placă turnată din fier cu următoarea inscripţie în limba latină: „Iussu Augustae Theresiae currante Millerio atque Redangio exsurexerat furnus iste“ („La ordinul augustei Therezia, sub îngrijirea lui Müller şi Redange s-a ridicat acest furnal“).

Primarul Reşiţei, Nelu Popa, ne-a vorbit despre semnificaţia acestei zile: „3 iulie reprezintă certificatul de naştere al Reşiţei ca oraş industrial, o zi pe care trebuie să o respectăm. Trebuie să recunoaştem că nu avem o istorie foarte veche pentru că până în 1771 aici erau comunităţi mici. Minereul de fier, apa şi lemnul au dat încredere comunităţilor de atunci. De acolo pleacă istoria Reşiţei pe care eu o voi promova mereu. Pentru anul viitor am contactat Ministerul Culturii și Banca Naţională a României pentru a emite 250 de monede aniversare cu cei 250 de ani pe care îi vom sărbători şi vom avea o serie de evenimente culturale dedicate acestei aniversări. Vom apela la toţi cei care preţuiesc istoria Reşiţei pentru a ne fi alături în 2021“.

Primarul Reşiţei le-a mai transmis reşiţenilor „să fie mândri de istoria lor şi să creadă în faptul că Reşiţa se reinventează!“.

JCS- Nina Curiţa/Alexandra Gorghiu