REȘIȚA – Poetul Octavian Doclin ar fi împlinit astăzi 70 de ani, vârstă pe care trebuia s-o sărbătorească cu lansarea unei antologii publicate de Editura Academiei Române în colecţia „O sută şi una de poezii“ şi încă o carte de versuri. Lansarea antologiei a avut loc mai devreme, într-un cerc restrâns, după ce poetul a fost condus săptămâna trecută pe ultimul drum.
Însăşi publicarea lui în această colecţie de referinţă pentru literatura română îi certifică valoarea, locul şi nemurirea în interval. Este împlinirea unui destin de poet, născut anume să dea greutate cuvântului, să trăiască în şi prin poezie. Astăzi, Octavian Doclin ar fi împlinit 70 de ani, sărbătorirea lui fiind pregătită dinainte ca poetul să-şi lepede haina lumească, iar sufletul lui să se întoarcă acasă, în tăriile cerului. Sărbătoarea trebuia încununată cu această recunoaştere din partea Academiei Române, care l-a aşezat cu cele mai frumoase 101 poezii, dintr-o operă de peste 40 de cărţi, între cei mai importanţi poeţi din literatura română. Un proiect ambiţios coordonat de Dumitru Radu Popescu care, la o privire retrospectivă, a început în 2007 cu Petre Stoica, a continuat abia în 2015 cu Ileana Mălăncioiu, în 2016 cu Grigore Vieru, Radu Stanca, A.E. Baconsky, Ştefan Augustin Doinaş, evident nu lipsesc Eminescu, Nichita Stănescu, Nicolae Labiş, George Topârceanu, Ioan Alexandru, Zaharia Stancu, Ion Luca Caragiale, Ion Vinea şi mulţi alţii, la nr. 36 apare în 2019 şi Liubiţa Raichici, iar în 2020, iată, la nr. 56, Octavian Doclin. Prefaţa este semnată de Zenovie Cârlugea, iar antologarea poeziilor, selecţia reperelor critice şi nota bio-bibliografică au fost realizate de Ada D. Cruceanu, cea care i-a fost alături până în ultima clipă şi a vegheat ca opera poetului să fie acolo unde îi este locul, între poeţii de referinţă ai literaturii române.
Lansarea a fost moderată de scriitorul Erwin Iosef Ţigla, la dorinţa autorului, acesta susţinând un discurs emoţionant prin care a evidenţiat anumite faţete ale personalităţii poetului. Confraţii literaţi din ţară au i-au fost alături pe ultimul drum, au venit scriitori din Timişoara, Lugoj, Arad, Piteşti, Caransebeş, Anina, unii dintre aceştia vorbind în termeni elogioşi la lansare. Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timişoara, Cornel Ungureanu, a accentuat: „Banatul pierde pe unul dintre cei mai importanţi poeţi ai lui, unul din poeţii care avea o deschidere extraordinară către lumea poeţilor, prin acele Colocvii Reflex de la Băile Herculane el aduna lumea bună a literaturii de aici şi de pretutindeni, aniversarea fenomenului Reflex era aşteptată şi de el, şi de lumea scriitoricească din Banat. Sperăm că întâmplarea nu e atât de periclitată de pierderea liderului. Un moment de reculegere de acolo, un moment de reculegere de aici, înseamnă înţelegerea importantului, zicem, a marelui scriitor care a fost Octavian Doclin. Antologia lansată acum, «O sută şi una de poezii» semnată de Octavian Doclin, face parte dintr-o serie de cărţi care pune în valoare literatura română de azi, o serie de cărţi editate de Editura Academiei, o elită scriitoricească în care găsim cele mai importante nume ale poeziei româneşti de azi şi de ieri“. La eveniment au mai vorbit scriitorii: Ion Marin Almăjan, Alexandru Ruja, Vasile Dan, Nicolae Sârbu, Vasile Petrica, între discursuri fiind citite poeme din antologia publicată de Editura Academiei Române.
Ultimul volum, în martie
Cu acest prilej, Ada D. Cruceanu ne-a spus că va respecta dorinţa poetului de a-i lansa în luna martie ultimul volum de versuri – „Privirea peste umăr“, dată la tipar la Editura Gordian, cu o prefaţă de Al.Cistelecan, aşa cum obişnuia poetul, fiindcă aniversările sale erau sărbătorite cu câte o nouă carte pe care o lansa. Cât priveşte fenomenul Reflex, cum l-a numit Cornel Ungureanu, proiectul pentru Colocvii a fost aprobat şi ar trebui să aibă loc în toamna acestui an, însă pentru această ediţie aniversară, a XX-a, nu poate oferi detalii legate de organizare, asta, probabil, fiindcă nimeni nu se aştepta ca Octavian Doclin să nu apuce să trăiască şi această vârstă rotundă, 70 de ani, pe care i-ar fi împlinit astăzi.
Revista Reflex va mai apărea într-un ultim număr, este deja în pregătire, materialele se mai primesc până, cel târziu, în luna aprilie. Însă întrebarea care, sperăm, ar trebui să lase loc de „reflecţii“ mult timp de-acum încolo celor de care depinde continuitatea ei în interval este ce altceva ar putea să sintetizeze mai bine cultura, arta şi civilizaţia unui ţinut binecuvântat de Dumnezeu, pentru a surprinde memoria clipei şi actul de cultură care se întâmplă acum şi aici, dacă după 20 de ani va fi anulat şi acest proiect prin care erau menţinute legăturile culturale cu ţara.
JCS-Alexandra Gorghiu