REŞIŢA – Noul volum de versuri al poetului reşiţean a fost publicat de Editura Episcopiei Caransebeşului, cu binecuvântarea PS.Lucian. Titlul volumului, „Mugur de Cruce“, este dat chiar de primul poem al acestei noi selecţii de texte de factură sacră, pe care Costel Simedrea a început să le scrie anul trecut, pe patul de spital, când a fost serios încercat de boală!
Este un fel de carte-testament, dealtfel poemul de pe coperta a IV-a chiar „Testament“ se intitulează, prin care poetul nutreşte speranţa că lasă ceva în urma sa, copacul care va creşte din mugurii propriei sale cruci, din care să înmugurească crucea Domnului, nu vreo coadă de topor.
Cartea a apărut în 2021 la Editura Episcopiei Caransebeşului, fiind prefaţată de P.S. Lucian: „Descoperit în textele liturgice sau în limbajul liturgic-popular, versul religios sensibilizează, pentru că în el se întâlneşte năzuinţa omului spre Dumnezeu, cu inspiraţia divină şi pentru că întotdeauna poetul creştin recunoaşte că există un har care inspiră poezia religioasă. Iubitor de poezie şi hărăzit prin har în arta poetică, domnul Costel Simedrea este unul dintre poeţii apreciaţi în judeţul Caraş-Severin şi nu numai. Autor de volume de poezie, încă din anul 2007, domnia sa a găsit răgazul şi bucuria de a alcătui un volum de poezie religioasă, denumit sugestiv «Mugur de Cruce». Descoperit de un colaborator de la Centrul Eparhial, în timp ce se deplasa la crucea-monument de pe Muntele Mic, împreună cu doamna arhitect Ioana Mihăiescu, acest volum a devenit şi la modul propriu un mugur de cruce, fiind bucuroşi să îl tipărim în Editura Episcopiei Caransebeşului“.
Volumul a fost prezentat deja de consilierul cultural, arhimandrit Casian Ruşeţ, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Colocviilor Revistei Reflex, desfăşurate la Muzeul Banatului Montan, Costel Simedrea recitând la regalul poetic două poezii din noua sa carte. Este cea de-a 16-a carte de autor, poetul aşteptând apariţia celei de-a 17-a, la Editura Castrum de Thymes, e vorba de „Cartea cu poveşti“, cu sprijinul Primăriei Răcăşdia, cea care a finanţat, dealtfel, majoritatea cărţilor sale.
JCS-Alexandra Gorghiu