Caraş-Severin, Romania

GRĂDINARI – Restaurarea podului Maria Theresa din comuna Grădinari se regăseşte vara aceasta pe agenda de lucru a echipei de la Ambulanţa pentru Monumente Banat!

Și în acest an, cei de la Ambulanţa pentru Monumente Banat se implică în proiecte care protejează identitatea noastră culturală şi istorică, iar fiecare intervenție a voluntarilor este o poveste captivantă și plină de emoție. Recent, ONG-ul care salvează monumentele de patrimoniu aflate în colaps a anunţat calendarul intervențiilor pentru următoarea perioadă. Una din intervenţiile planificate este în judeţul Caraş-Severin, mai exact la Grădinari, şi vizează Podul Maria Theresa, cunoscut și sub denumirea de „Podul turcului“.

Acţiunea de restaurare şi conservare se va derula în această vară cu sprijinul celor de la Asociaţia prin Banat. Perioadele programate pentru punerea în siguranţă a podului din comuna Grădinari sunt următoarele: seria 1: 4 august – 11 august; seria 2: 11 august – 18 august; seria 3: 18 august – 25 august; seria 4: 25 august – 1 septembrie.

Lucrările vor include rezidiri și rostuiri locale, completări structurale și volumetrice ale parapeților, precum și lucrări de consolidare punctuale și igienizare. Înscrierile pentru voluntari se încheie pe data de 31 martie, prioritate având studenții pentru care lucrările din cadrul acestui eveniment reprezintă practica și formarea lor profesională, au precizat recent reprezentanţii Ambulanţei pentru Monumente Banat.

JCS-Nicoleta Moraru