Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Pentru prima dată în istoria recentă a Caraș-Severinului, primăriile au avut parte de o împărțire corectă a banilor de la aleșii județului!

După ce, în 7 noiembrie, Guvernul Ciolacu împărțea echitabil 91,1 milioane de lei tuturor primăriilor cărășene, acum a venit rândul județului să-și repare socotelile greșite în martie prin amendamentul consilierului Ioan Crina, răsturnate în instanță. În ședința de joi, 5 decembrie, în ajun de Moș Nicolae, când cei mici așteaptă să găsească ghetuțele pline de cadouri, primăriile cărășene sunt cele care au primit daruri ca reparație de la județ. Și chiar dacă poate părea incredibil, consilierul Ioan Crina n-a mai tăiat din banii cuveniți reședinței județului, căreia i-a fost viceprimar, ci i-a dat în plus!

Proiectul inițiat de Crina prevedea reîmpărțirea celor 36,829 milioane de lei astfel: 2,5 milioane pentru Reșița, 2,079 milioane pentru Caransebeș, câte 1,35 milioane către fiecare oraș, respectiv câte 350.000 de lei pentru fiecare comună. Crina a propus suplimentarea sumelor Reșiței cu banii veniți pe ultima sută de metri de la Finanțe, 667.045 de lei. Despre acești bani, Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean, a precizat că era mai greu să fie împărțiți între 77 de primării, astfel că a avut o discuție în acest sens cu șeful administrativului reșițean pentru ca municipiul să-i primească pe toți.

La uimirea generală a sălii a contribuit și consilierul Gabriela Stuparu, care a strâns ceva bani de la câteva comune și i-a distribuit în primul rând „către orașele noastre“. Fostul magistrat a propus diminuarea alocărilor comunelor Lăpușnicel și Brebu Nou cu câte 50.000; Rusca Montană, Sacu, Constantin Daicoviciu și Topleț – cu câte 30.000. Din acești bani, câte 30.000 au fost alocați în plus către Caransebeș, Bocșa, Oțelu Roșu, Moldova Nouă, Băile Herculane și Oravița, 20.000 către Dognecea, respectiv câte 10.000 către Bucoșnița și Dalboșeț.

Chiar dacă șeful județului a subliniat că aceste alocări nu s-au făcut pe criterii politice – și că ar fi vorba despre „orașele noastre din județul Caraș-Severin“ –, s-a nimerit cumva ca toate primăriile cuprinse în amendamentul dnei Stuparu să fie PSD. Atât cele de la care s-a luat, cât și cele cărora li s-a dat. „Văd că nu mai împărțim pe partide și vă mulțumesc, a ținut să adauge consilierul liberal Doru Coșei. Ce bine ne-ar fi priit aceste sume la Herculane când aveam cofinanțări și aveam mare nevoie de bani, acum câteva luni. Vă mulțumesc!“

Important e că atât cele două amendamente, cât și proiectul în ansamblu au mulțumit pe toată lumea și au trecut în unanimitate. „Mă gândesc în acest moment că nu vor mai exista nici contestații, ceea ce ar duce la alocarea banilor către unităților administrativ-teritoriale, a declarat președintele Hurduzeu, în conferința de presă ulterioară ședinței. Sau a resturilor de sume, pentru că o parte din sume au fost alocate până în momentul în care a fost contestată hotărârea Consiliului Județean. Dacă nu vor exista contestații – și eu sper că nu vor fi – primăriile vor primi banii astfel încât să poată să dispună cheltuirea acestora“.

Legat de împărțirea banilor, oficialul a revenit într-un mesaj pe o rețea de socializare, unde amintește de „bombița“ moștenită de la precedenta administrație a județului, care a și fost contestată în instanță. Cu siguranță se referă la amendamentul consilierului Crina, care aloca bani discreționar către localitățile PSD, desființat în instanță și reparat, astăzi, de același consilier. „Așa cum am promis, vremea scandalului a trecut în CJCS. Şi aceste ședințe de până acum sunt dovadă în acest sens. Mai ales că, iată, și pentru PSD, și pentru PNL, campania electorală s-a cam încheiat. Crezul meu este că, acum, când societatea este foarte divizată și tensiunile sunt la cote înalte, adevărații oameni de stat sunt cei capabili să găsească soluții și să genereze consens.“, a concluzionat Silviu Hurduzeu.

Sperăm ca această „pace“ județeană să țină măcar până la final de mandat.

JCS-A.M.