CARAŞ-SEVERIN – Având în vedere închiderea anului fiscal 2023, ce-a fost plătit – e bun plătit, ce nu – se penalizează în 2024!
Pentru locuitorii muncipiului Reşiţa, joi, 28 decembrie a fost ultima zi în care şi-au mai putut plăti impozitele, taxele şi amenzile pentru anul 2023. Mai exact, fără penalităţile pe care, începând cu 15 ianuarie 2024, Serviciul Impozite şi Taxe le va aplica odată cu reînceperea activităţii. În schimb, de la aceeaşi dată şi până în 31 martie vor putea fi plătite cu anticipaţie, de către contribuabilii persoane fizice şi juridice, impozitele/taxele pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport datorate pentru întreg anul 2024. Caz în care plătitorilor li se vor acorda bonificaţii de 10% – pentru plăţile anticipate efectuate online prin ghiseul.ro şi prin intermediul serviciilor electronice disponibile pe site-ul Primăriei Reşiţa, sau de 5% pentru plăţile anticipate efectuate fizic, la ghişeele Primăriei Reşiţa.
Pauză, la cumpăna dintre ani au luat şi serviciile, respectiv compartimentele de impozite şi taxe ale celorlalte 76 UAT-uri din judeţ. Abordarea în ceea ce priveşte bonificaţiile acordate în 2024 nu este însă una unitară, întrucât nu toate primăriile oferă servicii electronice şi nu sunt înrolate pe ghiseul.ro. În judeţ sunt doar 11, Reşiţa având cei mai mulţi utilizatori înregistraţi din mediul urban – 11.672. Este urmată de Caransebeş – 1.928, Bocşa – 393, Băile Herculane – 339, Moldova Nouă – 317, Oţelu Roşu – 254 şi Anina – 79. În rural, Mehadia are 28 de utilizatori, Ticvaniu Mare – 12, Păltiniş 10 şi Slatina Timiş – 9.
Dacă numărul UAT-urilor din judeţ care oferă posibilitatea plăţii taxelor, impozitelor şi amenzilor prin ghiseul.ro este unul mic (11), nici cel al instituţiilor publice nu este unul care să impresioneze. În afară de ANAF, cu 1989 utilizatori, figurează pe lista Autorităţii pentru Digitalizarea României (proprietara platformei de plăţi) doar Inspectoratul Judeţean în Construcţii, cu un număr neprecizat de utilizatori. În regiune, cele mai multe UAT-uri înrolate sunt în judeţul Arad – 41, Timiş – 38 şi Hunedoara – 23, cele mai puţine fiind în Mehedinţi – 8. Comparativ, în judeţe cu nume de notorie rezonanţă precum Vaslui sau Teleorman sunt 28 de UAT-uri, respectiv 15.
JCS-Walter Fleck