REŞIŢA – Direcţia Judeţeană pentru Cultură intenţionează să amendeze Legea patrimoniului. În luna ianuarie 2011, Direcţia a reuşit să pună pe o listă de restaurare a Ministerului Culturii, la Institutul Naţional al Patrimoniului, trei monumente considerate a fi de importanţă naţională – Muzeul din Caransebeş, mănăstirea Baziaş şi Episcopia Caransebeşului.
„Ele se află în diferite faze de reabilitare, şi am ajuns la concluzia că, dacă dorim să restaurăm doar din fonduri guvernamentale, va dura foarte mult, ca să nu zic un mileniu până să restaurăm tot ce avem noi. Încercăm restaurarea monumentelor de importanţă zonală din extra-buget. Caraş-Severinul are peste 800 de monumente, dintre care jumătate sunt situri arheologice, de restaurarea cărora ar trebui să se ocupe cele două muzee. Cealaltă jumătate sunt de importanţă naţională (ce au şansă să ajungă pe lista ministerului) sau zonală”, a precizat Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin. Astfel, există orientare pentru căutarea altor surse de finanţare care să acopere cheltuielile de restaurare ale celorlalte monumente.
„În alte state, situaţia este salvată de lege. Există oameni care pot şi vor să restaureze, cumpărându-l. În urma unei licitaţii, ei devin «naşi» şi au dreptul de folosinţă pentru aproximativ 50 de ani. După restaurare, îşi poate construi în zonă un restaurant, angajează ghizi, intră în circuitul turistic şi rezolvă situaţia. Sper să includem în noua Lege a patrimoniului şi acest lucru, în aşa fel încât să dezvoltăm şi turismul, alături de reabilitarea monumentului”, a mai amintit Liubiţa Raichici.
Flavius Rotariu