REŞIŢA – Asta susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin, în legătură cu nesincronizarea raportărilor locale privind evoluţia COVID-19, cu cele naţionale!
Două zile la rând, Grupul de Comunicare Strategică de la nivelul Guvernului a transmis că judeţul Caraş-Severin are 21 de cazuri de infectare cu SARS COV-2, respectiv duminică şi luni, în timp ce DSP CS n-a mai comunicat luni numărul de cazuri, ci doar situaţia izolaţilor şi carantinaţilor, după ce duminică, mai erau 16 internaţi în cele două spitale mari din judeţ, respectiv la Caransebeş şi la Reşiţa.
În schimb, pe site-ul instituţiei este publicat un apel către cărăşeni în care, după câteva considerații „care atestă faptul că nimeni nu a fost suficient pregătit să înfrunte această provocare“, nici în ţară, nici în lume, se face trimitere la eforturile autorităţilor de a gestiona criza: „Chiar dacă opinia publică nu știe sau nu i se aduce la cunoștință, oameni din zona autorităților publice lucrează zi și noapte, la propriu, își sacrifică propriile familii și sănătatea pentru a putea controla situația. E vorba aici de unitățile spitalicești, Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin, de Inspectoratul pentru Jandarmi al județului, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și, desigur, de DSP Caraș-Severin. Nu trebuie să primească medalii sau prime, nu asta e ideea, este munca lor asumată dar trebuie să o respectăm, așa cum sunt respectate și alte profesii. (Asta, n.r.) nu constituie nicio scuză pentru eventualele greșeli. Pentru care, fiți siguri, cine se face vinovat va plăti. Este însă un apel sincer la opinia publică să continue să aibă încredere în autorități. Sădirea neîncrederii în sectorul public acum este foarte periculoasă. Fiecare este liber să o facă, dar trebuie să ne gândim că avem responsabilități, în orice domeniu activăm“.
Referindu-se la neconcordanţele ivite în raportările locale şi cele naţionale, DSP CS specifică: „S-a realizat o centralizare a numărării acestor cazuri, așa cum toată lumea știe deja. Raportările DSP – corecte, pentru că vin pe măsură ce apar cazuri confirmate, în urma buletinelor eliberate de unitățile sanitare care interpretează rezultatul testelor – merg la Comitetul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, constituit la nivelul ISU Caraș-Severin, acolo unde este alocat și un medic din partea DSP. Centralizarea datelor e realizată de Institutul Național de Sănătate Publică al Ministerului Sănătății, apoi aceste date ajung la Grupul de Comunicare Strategică, care este abilitat să le comunice opiniei publice. Am dorit să specificăm aceasta pentru ca opinia publică să înțeleagă traseul acestor informații. Se poate ca, pe parcurs, din cauza orelor diferite de raportare și actualizare între entități, să apară discordanțe, dar vă asigurăm că ele sunt actualizate și nimeni nu are interesul să ascundă nimic. Există dovezi concrete în acest sens și are cine să le verifice.“
Pentru luni, 6 aprilie 2020, DSP CS comunică 372 de persoane în carantină instituționalizată pe raza județului şi 62 ieşite de sub această măsură, în timp ce alte 1128 de persoane român în continuare sub protocolul autoizolării la domiciliu şi alte 2500 care au ieşit din izolare. Persoanele cărora le expiră perioada de autoizolare, dacă nu au prezentat simptome specifice, pot completa, conform Anexei nr. 2 la Ordinul nr. 414/2020, o declarație pe propria răspundere pe care o vor purta asupra lor pentru posibile verificări ulterioare. Declaraţia se poate descărca de pe adresa: https://lege5.ro/Gratuit/gm3dmnjrgy4q/ordinul-nr-497-2020-pentru-modificarea-si-completarea-ordinului-ministrului-sanatatii-nr-414-2020-privind-instituirea-masurii-de-carantina-pentru-persoanele-aflate-in-situatia-de-urgenta-de-sanatate-p
JCS-Alexandra Gorghiu