REȘIȚA – …prin care artista își deschide sufletul spre privitori transmițând mesajul speranței. O artistă pe care Erwin Țigla o regăsește degajată și cu zâmbetul pe buze, așa cum o știe de câțiva ani și cum își dorește ca ea să rămână și pe mai departe. Pentru că, prin expoziția „Culorile de lângă noi” deschisă până joi la Direcția pentru Cultură Caraș-Severin, artista aduce frumosul în sufletele privitorilor!
Frumos despre care Livia Frunză afirmă că trăiește momentul prin peisajele care-o impresionează. „Se petrece un moment care mi-a umplut sufletul de lumină și de o trăire deosebită. Apoi așez culoarea pe pânză și încerc să transmit și celorlalți ceea ce văd, trăiesc și simt. Pentru că nu putem surprinde toți un moment din natură în aceeași clipă, când soarele dă o anume culoare, lumină sau umbră”, afirma artista la deschiderea expoziției în care Gustav Hlinka remarca culoarea de toamnă, dar mai ales culoarea strălucitoare a florilor. Asta deoarece întotdeauna florile aduc sărbătoare.
Criticul Ada Cruceanu observa conceptul unidirecțional al artistei despre ceea ce înseamnă o reproducere și nu o reinterpretare a ceea ce vede. Întrucât Livia Frunză, chiar dacă vede multe expoziții și merge în multe locuri pe care le-ar putea transpune pe pânză, arată că felul cum concepe o lucrare este atât de unitar încât nu-i scapă nimic. „În lucrările de artă plastică mai trebuie să și greșești, ca într-o carte care devine bibliofilă pentru că o pagină este așezată greșit. Poate apare acea greșeală neintenționată de artist, când mâna a fugit înaintea gândirii. Pentru că mâna este deopotrivă instrument, dar și intermediarul prin care ceva se transpune din ceea ce gândim în ceea ce ne exprimă”, puncta Ada Cruceanu, remarcând lucrarea în care Livia Frunză a pictat Vila Koch. În afara transparențelor pe care le rezolvă plastic foarte elegant și cu mare finețe, Livia Frunză a văzut un defect al clădirii. În lucrarea sa, apare destul de pregnantă o pată care pe clădire se vede cu greu. Acea pată o să dispară, însă lucrarea dnei Frunză va avea, cu sau fără voia sa, semnificație istorică despre cum a fost Vila Koch în 2022.
Vineri, la Direcția Județeană pentru Cultură, este programată o expoziție colectivă a cercului de pictură „Deutsche Kunst Reschitza”, care în această perioadă aniversează 30 de ani de activitate, și a cercului de sculptură „Jakob Neubauer”. Evenimentul se înscrie în suita de manifestări prilejuite de jubileul de 35 de ani al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.
JCS-Ionel Ivașcu