Apicultorii sunt de părere că statul român este cel care ar trebui să facă mai multe pentru ei, prin creşterea numărului de subvenţii şi sprijinirea micilor exploataţii apicole. Mierea de albine este recunoscută pentru proprietăţile sale benefice atunci când este utilizată pe plan alimentar, medical sau cosmetic.
Însă, pentru a obţine un produs de calitate şi a avea o recoltă profitabilă, apicultorii sunt nevoiţi să călătorească cu stupii în toate colţurile ţării, în căutarea celor mai bune flori pentru recoltarea polenului.
Un apicultor priceput, care îşi reînnoieşte din timp familiile de albine şi ştie să aibă grijă de mătci, poate obţine chiar şi peste 40 de kilograme de miere pe an de la fiecare stup. Apicultura este o afacere rentabilă, pe care o poţi începe cu o investiţie mică, de cel mult 2.000 de lei – preţul a patru-cinci stupi. Dar cel mai important lucru nu este partea financiară, ci dăruirea apicultorului.
„Este o meserie laborioasă, căreia trebuie să i te dedici dacă vrei să ai recolte bune. La mine a început totul dintr-o joacă. Îmi plăceau foarte mult fagurii de miere, iar la 17 ani am primit cadou de la unchiul meu un stup. De atunci au trecut 11 ani, şi în prezent am 67 de familii de albine“, povestea Nicolae Bîrlan, un tânăr de 28 de ani, la întâlnirea membrilor din cadrul Cooperativei Agricole „Prisăcarii Hercules“, care a avut loc la Mehadia, la sfârşitul săptămânii trecute.
Pentru că prima reuniune a apicultorilor din cadrul acestei cooperative a coincis şi cu primul curs pentru apicultori organizat la Mehadia de către Camera Agricolă Caraş-Severin, oamenii au profitat de ocazie pentru a schimba impresii şi a-şi spune nemulţumirile. Una dintre problemele mari ale apicultorilor este legată de slaba vânzare a mierii. „Ne vindem mierea pe unde putem, la piaţă sau pe la cunoscuţi, sau prin intermediari care o vând mai departe către marile magazine.
Problema este că noi vindem kilogramul de miere cu 8-9 lei, iar cei care o cumpără de la noi o vând mai departe la preţuri mult mai mari. Din păcate, oamenii consumă din ce în ce mai puţină miere. Doar când sunt bolnavi îşi amintesc de calităţile sale benefice“, ne-a spus Elisaveta Birău.
În timp ce unii apicultori cred că Guvernul României este cel care ar trebui să facă mai multe pentru acest sector, prin creşterea numărului de subvenţii şi sprijinirea micilor exploataţii, apicultorul Marius Voinea este de părere că „doar prin popularizarea consumului de miere şi propolis oamenii vor înţelege care sunt beneficiile acestor produse şi le vor cumpăra“.
Roxana Nafiru