REŞIŢA – Pentru întârzierea lucrărilor care ar aduce Reşiţa mai aproape de autostradă, primarul Ioan Popa dă vina pe directoraşii de deconcentrate care nu sunt în stare să-şi asume responsabilităţi.
Şeful administrativului reşiţean a vorbit, recent, despre şansele urbei de a atrage investitori, despre oportunităţi şi chiar despre deschideri din partea unor oameni de afaceri deloc de neglijat. În acest context, sublinia chiar – cu o oarecare ezitare – că Reşiţa este foarte aproape de autostradă. Întrebat cât suntem de aproape de autostradă, luând în seamă problema podului de la Ezeriş, care limitează înălţimea traficului în zonă, punând vehiculele comerciale adevărate la ocolit, edilul a răbufnit.
„Pentru maşinile mici suntem la 57 de kilometri! Pentru maşinile mari suntem la o sută şi ceva de kilometri, pentru că lucrurile se mişcă greoi! Şi vă spun, am avut o întâlnire cu preşedintele PSD, cu Ion Mocioalcă, cu Silviu Hurduzeu (preşedintele CJ – n.r.), cu cei trei implicaţi în acel blestemat de punct, pasajul de la Ezeriş, şi mă refer la Apele Române, Căile Ferate Române şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Şi urmare acelei întâlniri de acum mai bine de patru luni de zile a rămas ca fiecare dintre ei să facă o expertiză să vadă ce presupune această coborâre de 70 de centimetri pentru fiecare. Apele Române au făcut-o şi ne-au dat acceptul. Pentru ei e ok, pot s-o facă. Mută şi podul care este înspre Ezeriş, schimbă secţiunea şi e ok“, a precizat edilul Reșiței.
Însă nu toţi partenerii de dialog şi-au respectat angajamentul. Mai mult decât atât, din start, unii dintre ei şi-au manifestat opoziţia vizavi de dorinţa Reşiţei de a fi mai aproape de autostradă printr-o scrijelire în covorul asfaltic şi aşa înălţat prin rânduri repetate de suprapuneri.
„N-avem încă rezultatul expertizei nici de la CFR şi nici de la CNADNR. Vă spun tot aşa, deschis, că reprezentantul CFR m-a dezamăgit profund la întâlnirea respectivă. De ce? Pentru că ne-a zis: «Domne, pasajul ăsta e din 1930 şi ceva, şi e cam periculos să umblăm la fundaţia lui». Nici măcar nu ţine cont de faptul că fundaţia acelui pod se duce încă 4 metri în jos, până la albia râului. Şi noi undeva la jumătatea piciorului de pod coborâm drumul cu 70 de centimetri! Deci, tehnic, era destul de simplu de înţeles că nu pune problemă pentru CFR şi că, de fapt, drumul ăla de căruţe, de dinainte, poate era chiar mai jos de 70 de centimetri. Eu încă aştept să vedem nişte rezultate. Din păcate, pe foarte multe poziţii de directori de deconcentrate în diverse instituţii sunt oameni care n-au puterea de a-şi asuma responsabilităţi“, a concluzionat primarul Ioan Popa.