Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Îngerii bat din aripi pe piele şi cer, iar oamenii se joacă de-a viaţa ca un pariu al morţii!

„Dacă câştig, vii cu mine. Dacă pierd, faci cu mine ce vrei!”, e mănuşa pe care ea i-o aruncă lui. El luptă pentru cine plăteşte mai bine, aşa s-a întâmplat şi-n Afganistan. Acolo, Volodea îi era ca un frate, care însă avea să moară la Moscova, după ce s-a-ntors acasă. La 18 ani şi-a întâlnit marea iubire. Sau cel puţin aşa gândea el la o vârstă când prea puţin ai habar ce-i viaţa. Apoi l-au luat la oaste şi l-au trimis la o mie de kilometri depărtare. Când a venit în permisie, a găsit-o cu altul. Când s-a-ntors din armată, era măritată cu unul care făcuse avere cu diamante. Mai târziu, a purtat cu el vreo şase luni inelul de logodnă şi când a cerut mâna celei pentru care-l purta, l-a refuzat pentru că el n-avea niciun viitor. De-atunci viaţa pentru el e doar o joacă cu moartea altora, în care e important să ştii ora la care mori. Femei nu omoară. Uneori le violează, alteori le ascultă flecăreala.

Ea a tras prima duşcă pe gât la zece ani, la moartea mamei. Taică-său n-a avut un băiat cu care să bea, aşa că a-ndeplinit ea rolul de băiat. Pentru ea, cei mai buni oameni sunt morţii pe care-i jefuieşte. Dar vrea să trăiască undeva unde nu se aud explozii şi nu miroase a cadavre arse. Ar vrea să plece în Austria, la muncă, pentru că ştie pe cineva acolo. Viaţa ei e o succesiune de seri precum cea în care el o prinse jefuind cadavre şi-o puse să-i cureţe rana de pe spate. El se simte norocos c-a scăpat doar cu-atât atunci când gloanţele i-au măturat pe alţii aflaţi ‘naintea lui care astfel l-acoperiră cu trupurile lor.

Apoi pariul, urmat de rostogolirea sorţii în care nici îngerii n-au mai putut să-mpiedice moartea lui care oricum n-avea vreun viitor. Dar, dacă cineva are chef de război, orice motiv e bun pentru asta. Un mort în plus, încă un om bun pentru ea, ale cărei mâini şi degete devin tot mai pricepute. Şi finalul spectacolului „Zdrobindu-ne sufletele”, cu care teatrul din Sumi a tras cortina festivalului „New Wave”.

JCS-Ionel Ivaşcu