Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Afişe neasumate lipite de persoane necunoscute au fost vandalizate de alte persoane rămase neidentificate!

În diverse părţi ale municipiului au apărut, cel mai probabil în cursul nopţii de 27 spre 28 mai, nişte afişe misterioase conţinând mesajul „AUR la Consiliu“. Afişe electorale nu puteau fi, deoarece nu avem cunoştinţă să se fi declanşat oficial vreo campanie. Chiar denumirea de afiş este improprie, ţinând cont că dreptunghiul de hârtie scos la imprimantă nu conţinea nicio informaţie suplimentară, lămuritoare în ceea ce priveşte tipul de consiliu la care se referă (de familie, de administraţie, local, judeţean, de miniştri, suprem de apărare sau de securitate), locul şi data la care a avut, are sau ar fi dezirabil să aibă loc materializarea mesajului.

Presupunând că ar avea o legătură cu formaţiunea politică AUR (întrucât afişe asemănătoare ca mărime, formă, colorit şi mesaj au putut fi observate pe unul dintre birourile de la sediul AUR din municipiu, la recenta conferinţă de presă a liderului George Simion), am solicitat lămuriri de la coordonatorul local al formaţiunii, Samuel Miclău. A răspuns că, într-adevăr erau nişte afişe la sediu, rămase de la alegeri, dar că acelea nu sunt la fel cu cele observate în oraş. „Am văzut în mai multe localităţi că se întâmplă. Nu este o campanie a partidului, nu am avut un asemenea slogan, prin urmare nu vă pot da detalii despre acele afişe!“, a răspuns Miclău. La întrebarea dacă a încercat să afle cine ar fi putut ca, folosindu-se de numele AUR, să se substituie partidului şi să transmită mesaje criptice, a răspuns negativ, adăugând relaxat: „Nu pot să zic că mă deranjează, personal. Sper doar că cei care le-au pus, să nu le fi pus pe semne de circulaţie sau, mai ştiu eu…“.

Ca şi cum ar fi intuit şi anticipat că acest aspect urmează a fi invocat, neasumaţii lipitori de afişe au ţinut seama de el şi s-au limitat să le amplaseze doar pe porţi de acces şi vitrine ale unor spaţii comerciale fără activitate. Alţi necunoscuţi le-au rupt, între timp, fără să rişte nimic. Chiar dacă ar fi fost prinşi asupra faptului, contravenţie era doar dacă dezlipeau sau distrugeau nişte afişe legal expuse în locuri anume destinate acestui scop.

JCS-Walter Fleck