REŞIŢA – Acesta este rezultatul celor patru probe recoltate de pe cadavre şi din jgheabul de adăpare, trimise la Bucureşti de DSVSA CS!
Cele 140 de oi şi miei care au murit după ce s-au adăpat dintr-un jgheab în Săptămâna Mare, pe o păşune din satul Zorile, lângă Caransebeş, se pare că au fost intenţionat otrăvite. După aproape o lună, de la incident, oile fiind găsite moarte în 13 aprilie 2020, au sosit şi rezultatele probelor de laborator trimise la Bucureşti de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin.
Şeful DSVSA CS, ing. Pavel Borchescu, ne-a comunicat că este vorba despre o intoxicare intenţionată cu azot nonproteic, potrivit rezultatelor celor patru probe recoltate pe cadavre şi a probei din jgheabul de adăpare: „Ca urmare a recoltărilor de probe de la ovinele din localitatea Zorile, comuna Copăcele, unde a fost o suspiciune de intoxicaţie, DSVSA CS împreună cu colegi veterinari de liberă practică am recoltat probe şi au fost efectuate analize atât la nivelul laboratorului nostru, cât şi la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, la laboratorul nostru de referinţă din Bucureşti. Chiar azi ne-a parvenit buletinul de analiză, rezultatul fiind intoxicaţie cu azot nonproteic, adică uree. Aceasta poate fi utilizată ca sursă de proteină în furaje, dar este utiizată şi ca îngrăşământ. În concluzie, nu cred că a fost utilizat ca furaj, pentru că altfel ar fi murit toate animalele. An fost contaminată sursa de apă cu această substanţă, care este utilizată ca îngrăşământ. Practic, sursa de apă a fost contaminată cu această substanţă, care în mod normal nu se găseşte în concentraţie aşa de mare în apă. Am înţeles că acea sursă de apă a fost utilizată şi înainte de proprietar şi nu au fost probleme“.
Ancheta este în curs de desfăşurare, măsurile punitive urmând să fie luate de autorităţi după identificarea vinovatului: „Acolo este o păşune care este concesionată de proprietarii ovinelor şi, probabil, aparţine Primăriei Copăcele. Poliţia anchetează în acest moment suspiciunea de intoxicaţie, iar noi vom face o informare către Poliţie, Prefectură şi către proprietarii animalelor“, a adăugat Borchescu.
Poliţia este însă cea abilitată să emită concluziile finale şi să impună măsuri punitive în măsura în care vinovatul va fi identificat, şeful DSVSA CS considerând că în acest caz este vorba o mână criminală, cineva otrăvind intenţionat animalele, fiindcă ureea n-a ajuns accidental în sursa de apă.
JCS-Alexandra Gorghiu