Cota de tăiere se menţine la 800.000 de metri cubi pentru a se putea acumula masă lemnoasă. Din această cotă, anul trecut Direcţia Silvică Reşiţa (DSR) a recoltat 630.000 de metri cubi. Aşa au ajuns pădurile judeţului la o acumulare lemnoasă totală de cinci milioane de metri cubi. Iar reţeaua de drumuri permite accesul la jumătate din această cantitate.
Plămânul verde
Tocmai de aceea, investiţiile în drumurile forestiere sunt cele mai consistente din ţară. Aceste aspecte au fost punctate ieri de Ioan Tabugan, şeful DSR. „Vârsta optimă pentru exploatarea pădurii este 120 de ani. Noi avem păduri de 170 sau chiar 200 de ani iar pădurea bătrână nu mai poate absorbi dioxidul de carbon. De aceea, trebuie exploatată şi întinerită“, a declarat Tabugan.
Doi ani, în cifre
Cu toate că a fost un an cu frământări, 2007 a adus DSR un venit total de 62,7 milioane lei, o cifră de afaceri de 54,5 milioane lei şi un profit brut de patru milioane de lei. Tabugan a amintit doar cele petrecute anul trecut la Mehadia, unde Nicolae Duicu şi Nicolae Cernescu au avut imputaţii de peste 400.000 de lei iar controalele care au urmat au lăsat nepătat obrazul direcţiei.
Pentru 2008, DSR îşi propune o cifră de afaceri de 62 de milioane de lei, cu un profit brut de 4,7 milioane de lei. Doar în cinci luni, profitul DSR este de 1,06 milioane lei, cu 11% peste aşteptări. Tabugan s-a referit şi la noul cod silvic. Noutăţile prevăd că fiecare unitate va recolta masă lemnoasă după posibilităţi iar pădurile private vor fi păzite contra cost de angajaţi ai sectorului de stat.
Totodată, 11 noi ingineri vor fi angajaţi de DSR prin concursul care va avea loc în 30 iunie.
Ionel Ivaşcu