Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – La împlinirea a 83 de ani, protoiereul Vasile Petrica a fost sărbătorit la muzeul reșițean. În cadrul evenimentului, a fost lansat volumul „In honorem prot. conf. univ. dr. Vasile Petrica”, apărut prin strădania editorului Gheorghe Jurma!

În opinia filologului Ada Cruceanu, cartea este una de fond pentru cei 80 de ani de viață și mult mai mulții ani spirituali pe care cel omagiat i-a dăruit celor care-l cunosc. Acești ani continuă să se dăruiască celor care vor urma și care astfel vor avea un model. „A marcat decisiv viața Episcopiei Caransebeșului. Un dascăl de vocație, un om care știe să povestească frumos având un condei bine articulat, în egală măsură un om preocupat pentru istoria adusă în actualitate. Episcopia îi datorează faptul că, pentru prima dată de la reînființarea acesteia, a ocupat funcția de redactor-șef al revistei eparhiale «Foaia diecezană», pe care a îngrijit-o o bună perioadă de timp.”, a spus arhim. Casian Rușeț, consilier eparhial în Episcopia Caransebeșului.

Vasile Petrica este cunoscut ca istoric literar, eseist și teolog. „A scos o carte despre teologul Moise Enciu de la Câlnic, urmată de altele de istorie bisericească sau de istorie culturală bănățeană. Altele au fost dedicate unor personalități care au tangență cu Banatul, precum Titu Maiorescu, relevând legăturile acestuia de rudenie cu episcopul Ioan Popasu și familia acestuia, respectiv contribuția lui Maiorescu și a grupării de la «Junimea» asupra orientării culturale și spirituale a Caransebeșului sfârșitului de secol XIX.”, s-a referit Gheorghe Jurma la activitatea literară a lui Vasile Petrica.

Prezent la eveniment, PS Lucian, episcopul Caransebeșului, i-a dăruit acestuia o diplomă de excelență însoțită de o cruce pectorală și o icoană cu Sfântul Vasile cel Mare. „L-am cinstit așa cum se cuvine pe profesorul și protopopul Vasile Petrica într-o atmosferă deosebită. Cred că asta ne-a oferit momente de înălțare duhovnicească alături cel sărbătorit, pe care-l văd determinat să continue cercetarea științifică dar și slujirea bisericii lui Hristos.”, a afirmat PS Lucian la evenimentul încheiat de recitalul Corului „Mihail Gașpar” al Protopiatului Ortodox Reșița.

JCS-Ionel Ivașcu