Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Este de părere Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, care crede că ar trebui să ne fie rușine pentru că avem doar un elev de nota 10 la Bac și că s-ar putea face mai multe lucruri pentru copiii care vor să învețe, dar cărora viața nu le-a acordat această șansă!

Educația și rezultatele bune au fost în centrul atenției în prima parte a celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului Județean Caraș-Severin, când Ionuț Popovici a impresionat cu un gest frumos pe care l-a încheiat urât.

Profesorul Nicoleta Toader, consilier județean și director al Școlii Gimnaziale nr. 1 din Oțelu Roșu a avut parte, chiar în deschiderea ședinței, de o surpriză deosebită, făcută de colegul său din Opoziție, Ionuț Popovici, care a felicitat-o și i-a dăruit flori, în semn de prețuire „pentru că la Evaluarea clasei a VIII-a, este locul I pe județ“. Popovici însă n-a venit cu florile în mână, ci într-o plasă de hârtie pe care, după ce a golit-o, i-a „dăruit-o“ șefului județului. Romeo Dunca însă nu s-a supărat, spunându-i: „Când veniți cu plase în Consiliul Județean nu e problemă. Când plecați cu ele e mai, mai“.

Și dacă tot a început cu spectacol, Popovici a continuat pe aceeași linie, amintind că „avem o medie de nota 10 la Bac, o tânără care cred că trebuie să ne aplecăm atenția asupra ei. N-am văzut nici inspectoratul, nici consiliul, nici primăria. Un mare semn de întrebare. Este de la Traian Lalescu, Mate-Info, nota 10 spune tot“. Fapt pentru care a considerat de cuviință să-și direcționeze indemnizația din luna iunie, făcând apel la toți colegii consilieri, să contribuie, măcar cu o parte din indemnizație, pentru a organiza o acțiune de recunoaștere a CJ pentru nota 10 a fetei. Directoarea de la Oțelu Roșu a completat că și la Evaluarea Națională există o notă de 10, tot a unei fete din Reșița.

Gurile rele au spus, în culisele ședinței, că dl Popovici a venit și aici tot cu plasa goală, pentru că ar fi putut să-și doneze „solda“ de șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, cu mult mai consistentă decât o amărâtă de indemnizație de consilier. Din banii de la Casă ar putea fi ajutați nu doar copiii de 10, ci și cei care și-ar fi dorit să ia această notă însă n-au avut șansa, abandonând cursa din cauza condițiilor materiale precare.

Șeful județului a tras însă o concluzie tranșantă, văzând lucrurile dintr-o altă perspectivă: „Din păcate, ar trebui să ne fie rușine tuturor că este doar o medie de 10. Cred că în anii trecuți au fost mai multe medii de 10. Haideți să vedem cum stăm și unde suntem. Dacă noi premiem ceea ce ar trebui să fie o normalitate, avem o mare problemă. Trebuie să constatăm eșecul învățământului românesc, că avem un singur premiant de 10“. Nicoleta Toader a ținut să adauge că 10-le e al olimpicilor naționali (?!) și că la școala pe care o conduce examenul s-a încheiat cu 15 medii între 9 și 10.

„Acum 20-30 de ani cred că aveam mulți premianți, mulți care terminau diverse școli, institute și facultăți cu note de 10, și ceea ce se întâmplă astăzi este o dovadă că noi nu mergem într-o direcție bună. Sigur, apreciem, o să particip și eu la premiere, dar trebuie să înțelegem că premierea unui singur om care a luat nota 10 este o rușine pentru noi toți“, a mai spus Dunca.

Consilierul Lucian Voina (PMP) a considerat că demersul premierii trebuie totuși apreciat, chiar dacă performerii noștri sunt numărabili pe degete: „Cred că ar trebui să găsim o formulă prin care să stimulăm, nu cu termen generic de a premia, tot ce înseamnă performanță școlară. Pentru că în fiecare domeniu și pe fiecare ramură din acest segment al educației poate să existe un David Popovici ascuns, care dacă nu este susținut în activitatea lui, se pierde pe parcurs“.

Ionuț Popovici și-a arătat surprinderea că avem doar un 10, considerând că ar trebui să cunoască acest copil, despre care nu cunoaște nimic, să vorbească și cu părinții, care au contribuit într-un mod în care rezultatul este 10: „Să identificăm poate o dorință pe care acest copil minunat o are și noi să încercăm s-o îndeplinim. Pentru că la vârsta ei, cel mai probabil, dacă vede că performanța se premiază, poate va fi mult mai motivată în urma gestului nostru“.

„Mai degrabă, dacă ați fi propus ca în cursul întregului an toți cei care suntem aici să dăm o parte din banii noștri să avem grijă de cei care n-au putut să ajungă să ia nota 10 pentru că n-au avut posibilități materiale, n-au putut să facă naveta, n-au putut să învețe, le-au plecat părinții afară sau au trebuit să meargă să muncească în loc să învețe, aia era altceva. Haideți să nu transformăm ședința asta din nou într-un spectacol ca să facem ce? Să arătăm impotența noastră, a celor care fac legi și a celor care n-au reușit să creeze condițiile ca elevii noștri – nu unul, ci sute, mii – să poată să învețe și să ia note de 10. (…) Dacă noi acum premiem că avem o singură notă de 10, probabil că mergând tot așa, la anul, sau poate peste următorii doi, trei, cinci ani, n-o să mai avem niciuna. Și atunci, ce-am făcut?“.

Dacă pentru premierea unui 10 s-au zbătut mulți, rămâne de văzut câți vor pune umărul pentru sprijinirea copiilor care visează la performanță, dar nu li s-a oferit această șansă…

JCS-Antoniu Mocanu