CARAȘ-SEVERIN – Rețeaua școlară pentru anul școlar 2024-2025 însumează, potrivit ISJ, 389 unități de învățământ de stat și 6 de învățământ particular!
Inspectoratul Școlar Județean a emis avizul pentru reînființarea Școlii Primare „Sveti Nicola“ Radimna, cu predare în limba sârbă, arondată Școlii Gimnaziale Pojejena, urmare a solicitării părinților și a Uniunii Sârbilor din România. Pe de altă parte, urmare a numărului mic de elevi, pentru anul școlar 2024-2025 a fost propusă spre desființare Școala Gimnazială Lăpușnicel (din centrul de comună), solicitarea fiind ca unitatea cu personalitate juridică să devină Școala Primară Pârvova (localitate componentă). „Un caz asemănător e cel de la Anina, unde rețeaua școlară pentru Liceul Mathias Hammer se solicită a fi modificată, prin închiderea Școlii Gimnaziale nr. 3 Brădet, ca urmare a numărului mic de elevi și neîncadrării în criteriile privind organizarea claselor în regim simultan.“, a declarat, ieri, inspectorul general școlar Lucian Miclău (foto), în plenul Comisiei de Dialog Social.
Scăderea efectivelor de elevi în localitățile județului nu reprezintă, din păcate, cazuri izolate ci, mai curând o regulă. „E o discuție care ar trebui purtată cu UAT-urile în care există un număr mic de elevi. Să renunțe la clasele de gimnaziu, să transporte cu microbuzul copiii în școala mai mare din cel mai apropiat UAT, și să rămână doar cu ciclul primar, după modelul de la Ciuchici sau de la Pârvova. Pentru că și legea spune că trebuie să fie o școală pe UAT. Doar la Brebu Nou nu avem niciuna.“, a precizat Miclău.
Alte școli din județ cu efective foarte mici de elevi ar fi, printre altele, cele din Zorlențu Mare, Goruia sau Văliug. Un caz special este al acesteia din urmă, care nu poate fi desființată, ținând cont de distanța mare față de altă unitate școlară. „Ce putem face cu copiii de la Văliug, să-i aducem la Diaconovici-Tietz, la 35 de km?“, s-a întrebat, retoric inspectorul general școlar.
Până una-alta, e sigur, conform datelor introduse în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), că în anul școlar 2024-2025 vor funcționa, în județ, 123 de unități de învățământ cu personalitate juridică, 266 de unități de învățământ arondate, 1 palat al copiilor, 1 centru județean de excelență, 1 club al copiilor și 1 club sportiv școlar.
JCS-Walter Fleck