Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Activitatea fabricii de nutreţuri din Caransebeş (parte din fostul Agrobanat înființat cu ani în urmă de unul din cei mai importanți oameni de afaceri din zona de vest, Florentin Cârpanu) va fi preluată în scurt timp de Grupul Agroland. Investiţia va depăşi un milion de euro!

Prima fabrică din România care va avea certificare non-GMO pentru producţia de furaje nemodificate genetic va fi la Caransebeş, în locația fostului Agrobanat de pe strada Muntele Mic, graţie deciziei recente a Grupului Agroland de a prelua fabrica de nutreţuri combinate ce a aparținut în ultima perioadă societății Lipoplast din Timișoara, deținută de fiul lui Cârpanu. Potrivit profit.ro, suma care urmează să fie investită este de circa 1,3 milioane de euro, în care este inclusă achiziţia, dar şi repornirea proceselor de producţie. Achiziţia fabricii de la Caransebeş urmează să fie finalizată până la finele lui 2021.

În prezent, capacitatea de producţie a fabricii din Caransebeş este de 12.000 de tone/an, cu perspectiva de creştere graduală de 25% până în 2024. Fabrica cu o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătrați mai are în momentul de faţă doar 8 angajaţi. În urmă cu două luni, Agroland a demara procedeul de certificare pentru producţia de furaje nemodificate genetic, care urmează să fie încheiat la finele lunii august.

„Obiectivul nostru este să devenim cel mai important producător de ouă de consum și carne de pasăre non-GMO din România, iar decizia de a prelua activitatea fabricii de furaje din Caransebeș este o mutare vitală în acest sens. Până acum, principalul obstacol în calea dezvoltării acestei piețe la nivel local a fost lipsa capacităților de producție pentru furaje certificate non-GMO. Odată cu certificarea pe care o vom obține pentru fabrica din Caransebeș, piedica va fi înlăturată”, a declarat Horia Cardoș, fondator si director general al Agroland, pentru profit.ro.

Fondată în anul 1997 la Timişoara cu capital 100% românesc, Agroland are cea mai mare reţea de magazine (250) cu echipamente pentru fermele mici şi mijlocii, furaje, pui de o zi, precum şi produse pentru grădinărit (seminţe, material săditor, fertilizanţi), hrană şi accesorii pentru animalele de companie în 29 de judeţe din ţară, cu o cifră de afaceri la sfârşitul anului trecut de 38,4 milioane de euro. Reprezentanţii Agroland consideră că odată cu certificarea pe care urmează să o obţină pentru fabrica din Caransebeş, se aşteaptă ca şi alţi antreprenori sau companii să investească în acest domeniu.

JCS-Nicoleta Moraru