Actul normativ a adus modificări în toate formele de învăţământ din România. Însă, controversele nu au lipsit, cu atât mai mult cu cât acesta a trecut prin asumarea responsabilităţii de către guvern.
În timp ce susţinătorii legii spun că aceasta promovează reforma şi eficientizarea sistemului de învăţământ, adversarii săi amintesc de politizarea instituţiilor educaţionale şi declară că prevederile actului normativ sunt depăşite.
Pentru a afla mai multe despre cauzele acestor nemulţumiri, dar şi despre ce avantaje presupune această lege, am vorbit cu DoinaFrunzăverde, rector al Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa, şi cu AndreiMarga, fost ministru al Educaţiei Naţionale în perioada 1997-2000 şi actual rector al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj.
Rectorul reşiţean declară că „noua lege nu numai că era necesară, dar era şi obligatoriu ca aceasta să apară cât mai curând.“ În schimb, rectorul clujean menţionează carenţele actului normativ, care „nu au fost semnalate nicidecum din interese îngust personale, ci sunt carenţe reale, evidente la orice comparaţie cu ceea ce se petrece în lumea de astăzi.“
Mai multe despre prevederile acestei legi puteţi afla în numărul de joi, 13 ianuarie 2011, al Jurnal de Caraş-Severin.
Nina Curiţa