ORAVIŢA – Recent, site-ul Banatul Montan a dezvăluit o poveste interesantă a unei clădiri din Oraviţa, amplasată pe strada 1 Decembrie 1918 la numărul 17, unde pe vremuri a funcţionat o farmacie!
„Merită să o vezi ! E veche de peste 250 de ani!“. Aşa îşi încep postarea cei la Banatul Montan. Imobilul, care este de fapt Muzeul Farmaciei Montanistice din Oraviţa (1763-1974), este fără doar şi poate o „fotografie de epocă“ a primei farmacii montanistice naturiste din România, cunoscută sub denumirea „La Vulturul Negru“.
În Banat, în anul 1763, s-au deschis aşa-numitele „farmacii de mână“. O asemenea reţea volantă de farmacii bănăţene a aparţinut mai întâi şpiţerului Edward Winter. Dar actul de înfiinţare oficială a primei farmacii montanistice din Banat este actul de proprietate obţinut de Joannes Lederer pentru sediul farmaciei din clădirea actuală a muzeului, la 19 octombrie 1796. Farmacia era în coproprietate cu familia Knoblauch şi a devenit farmacia „La Vulturul Negru“, după ce Karl Knoblauch (primul farmacist al cunoscutei dinastii) a cumpărat-o între anii 1818-1820.
În muzeu se poate vedea sigla oficială a farmaciei, care datează din 1855, dar ce atrage atenţia vizitatorilor sunt cele trei tulpini cu căpăţâni de usturoi dispuse în încrucişare oblică, ştiind că numele familiei este „knoblauch“-usturoi, în traducere. De asemenea, cei care calcă pragul acestui muzeu pot admira ustensilele farmaciei aduse din întreaga lume, dar mai ales casa de marcaj din Cleveland (SUA), care se mai poate vedea astăzi doar în filmele western.
Clădirea farmaciei are şi cea mai veche reprezentare într-o gravură din anul 1838, realizată de Richard Puchta. Urmaşii lui Karl Knoblauch au ţinut deschisă farmacia de la Oraviţa până în anul 1974, când ultimul descendent al familiei a emigrat în Germania.
Cei ce doresc să viziteze acest muzeu inedit se pot programa la numărul de telefon 0761118067. Dar povestea continuă cu alte frumoase 10 locuri din judeţ intens promovate în Ghidul Banatului Montan, unde se găsesc totodată şi hărţile de drumeţie sau cicloturism cu traseele turistice pedestre, dar şi cu cele mai interesante obiective turistice din Caraş-Severin.
JCS-Nicoleta Moraru
FOTO: Prin Banat