REȘIȚA – Și a ajuns acasă, după ce a fost găsită la școală, cu colegii de joacă și după o vizită cu bunica, la Poliție… Este isprava nefericită a unei tinere care a uitat de magia sărbătorilor și s-a pus pe croit năzbâtii care au pus pe jar autoritățile!
Totul s-a întâmplat vineri în jurul prânzului, când „două apeluri 112 primite de polițiștii reșițeni prin care o tânără sesiza că a fost legată la ochi și răpită împreună cu alți doi tineri, s-au dovedit a fi, din fericire, apeluri false. După efectuarea apelurilor, persoana nu a mai putut fi contactată pe numărul de telefon, telefonul fiind închis. Imediat, la nivelul inspectoratului au fost constituite mai multe echipe operative, care au demarat verificările în legătură cu cele sesizate de tânăra în cauză, în mai puțin de o oră fiind identificată apelanta, o fată de 12 ani, care, în momentul apelării serviciului 112, se afla în incinta unei unități școlare din Reșița, împreună cu alți colegi de aceeași vârstă. Minora împreună cu bunica acesteia au fost conduse la sediul poliției pentru stabilirea celor întâmplate și luarea măsurilor legale, tânăra fiind atenționată cu privire la utilizarea SNUAU 112. Ceea ce s-a întâmplat astăzi a fost doar o glumă, dar a presupus angrenarea de resurse și forțe pentru a desfășura multiple activități într-un timp scurt. Astfel de fapte sunt de natură să aducă prejudicii grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare, cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective cât și întreaga comunitate“, avertizează Poliția Caraș-Severin.
Potrivit legii, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. Apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe poate fi sancționată cu amendă între 1.000 și 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunității. Dincolo de toate aceste consecințe, apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața cuiva care se află într-adevăr în pericol, în vreme ce operatorul și echipajele se ocupă de un caz fals.
JCS-A.M.