Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Scriem asta întrucât, conform Direcției Agricole Județene (DAJ), nucii şi castanii comestibili crescuți răzleţ pot fi tăiați doar pe bază de autorizaţie obținută de la DAJ, indiferent de proprietar. Pentru asta, trebuie depusă o cerere cu cel puțin o lună înaintea „execuției” copacului crescut aiurea!

Cererea va fi verificată şi aprobată de specialiştii DAJ ținând cont de criteriile care stau la baza autorizării tăierii copacilor vizați de drujbă. Acestea țin de vârsta pomilor, care pot fi îmbătrâniţi şi prezintă ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană, pot fi amplasaţi în perimetre unde urmează să se construiască obiective de interes local sau naţional, ori pe aliniamentele drumurilor naţionale, punând în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

„Defrişarea fără autorizaţie a nucilor sau a castanilor comestibili, indiferent de sistemul de cultură, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.”, informează specialiștii DAJ. Așadar, lemnul de esență tare nu se lasă tăiat cu ușurință…

JCS-I.I.