JUPA – Asta i-au transmis zeci de localnici șefului Transal Urbis, Mihai Minea, după ce operatorul de salubritate al Caransebeșului a început să depoziteze deșeuri pe un teren de pe raza localității, situat după stația de epurare de la Jupa, destul de aproape de râul Timiș. Teren aprobat zilele trecute și de consilierii locali, însă fără a ști exact în ce zonă se află!
Localnicii nemulțumiți s-au întâlnit la terenul respectiv cu Minea, cu viceprimarul Pasere și cu consilierii locali Curelea, Purdescu și Paica, în încercarea de a-i convinge ca Transal Urbis să nu mai depoziteze deșeurile în acea zonă.
„Apropierea de case, locul nu este amenajat, nu au fost luate niciun fel de măsuri de siguranță, nu sunt autorizații și avize, nu există niciun fel de studiu că aici se pot face depozite de deșeuri”, a spus Carmen Gagiu, o locatară din Jupa, completată de profesorul pensionar Petru Motoș: „Se aduc resturi de mobilier, s-au adus saltele de la spital, paturi de fier, și atunci s-a dat foc. Se poluează zona și vine fumul până în sat, am simțit la mine, care sunt la mijlocul satului. Cineva, probabil din Jupa, dacă vrea Poliția Locală poate să afle, a dat foc la saltele, a luat arcurile și le-a dus la fier vechi. Ăsta e un drum pe care oamenii circulă la câmp. Plus că aici, destul de aproape, e locul de scăldat al copiilor și adulților din Jupa, e râul Timiș, nu se poate sta din cauza mirosului. Consiliul Local trebuie să aloce alt loc de depozitare a gunoiului, în așa fel încât să putem respire aer curat, să putem veni la iarbă verde”.
Consilierul local Dragoș Curelea a admis în fața oamenilor că a votat „ca primarul” proiectul prin care se aloca terenul de la Jupa celor de la Transal Urbis. „Transalul ne-a spus că a identificat un loc la Jupa, într-o fostă balastieră, în hârtiile puse pe masă nici măcar nu scria unde e terenul. Am întrebat unde e, mi s-a spus că undeva lângă Jupa, am întrebat și dacă și-au luat autorizație de la Mediu, au spus că nu e nevoie. Atunci normal că am votat. Trebuie să găsim o soluție, deși nu de la noi a pornit, dar am votat ca primarul. Plus că ni s-a spus că e doar pentru deșeuri din construcții și din ce văd eu nu e chiar așa”, le-a explicat Curelea localnicilor din Jupa.
Șeful Transal Urbis, Mihai Minea, a încercat să-i liniștească pe oamenii din Jupa, spunându-le că se va găsi o altă locație pentru deșeuri. „Supun consiliului local locația pe care ne-o prezentați dumneavoastră. Găsim acea locație, o supun în consiliul local, consiliul dacă o votează, și cred că o votează, ne mutăm acolo și gata. Și vă fac curat aici într-o lună. Dacă mă duc în Balta, se va spune nu în Balta, dacă mă duc în Pipirig, nu în Pipirig, dar în oraș trebuie făcut curat. Ok, nu în Jupa, dar spuneți-mi unde. Nu vreți aici, renunțăm!”, a precizat Minea. Zis și făcut! A doua zi, muncitorii de la Transal Urbis au curățat depozitul temporar de deșeuri de la Jupa, iar conducerea societății așteaptă răspunsul celor de la Mediu dacă se mai poate folosi sau nu această locație pentru depozitarea deșeurilor din construcții.
Mai trebuie spus și că e de înțeles nemulțumirea jupenilor, dar în același timp nu am putut să nu observăm că, până la zona unde depozitau cei de la Transal, sunt multe deponee necontrolate, care mai mult ca sigur nu sunt opera celor de la salubritatea Caransebeșului, ci, foarte probabil, chiar a unora din locuitorii Jupei.
JCS-R.M.