Municipiul de pe Bârzava a stat multă vreme sub semnul ameninţărilor pricinuite de sistemul centralizat de încălzire. Şi totul pleacă de la un lung lanţ al slăbiciunilor, legate de datoriile pe care le are CET Energoterm la furnizori, dar care, la rândul său, are de recuperat bani de la proprii datornici.
Şi uite-aşa, şcoli, spitale, instituţii publice şi vreo 5.000 de familii reşiţene au stat, încă o iarnă, sub aceeaşi veşnică ameninţare. Pentru a mai ameliora puţin situaţia, aleşii reşiţenilor au decis să creeze o soluţie de rezervă – prin înfiinţarea unei noi societăţi, care să preia activitatea de bază a CET-ului, dar fără datorii –, la care însă n-au mai apelat.
Totuşi, trebuie spus că greul iernii 2010-2011 a cam trecut, iar autorităţile răsuflă uşurate, pentru că furnizorii n-au oprit robinetul combustibilului, iar reşiţenii racordaţi la sistemul centralizat au beneficiat de încălzire.
Nici la capitolul şcoli, în legătură cu care consilierii reşiţeni şi-au exprimat acordul de principiu în vederea achiziţionării şi montării de centrale termice proprii, pentru situaţia în care ar rămâne fără încălzire, lucrurile nu s-au precipitat.
„La şcoli a funcţionat şi funcţionează sistemul de termie, spune Mihai Stepanescu, primarul municipiului de pe Bârzava. Şcolile sunt racordate la sistemul centralizat de termie, care este public“. Primarul s-a declarat mulţumit de faptul că iarna a fost ceva mai blândă şi a ţinut cu reşiţenii, municipiul de pe Bârzava trecând destul de uşor şi fără probleme peste încă un sezon rece.
„În viitor, probabil în primăvară, vom lua în calcul posibilitatea privatizării, dar sistemul va rămâne unul centralizat, având în vedere discuţiile purtate cu slovacii în această privinţă, a spus Mihai Stepanescu. A doua variantă ar fi să investim în centrale proprii pentru şcoli. Eu cred în prima alternativă. Până cel târziu în februarie, este posibil să avem caietul de sarcini pentru scoaterea la licitaţie a serviciului de distribuţie şi transport al termiei“.
Dacă lucrurile vor merge bine, sistemul centralizat va presupune producţia pe baza biomasei, de către o societate de slovaci, distribuţia revenind unei societăţi care să fie declarată câştigătoare în urma licitaţiei. În acest fel, municipalitatea speră că se vor reduce cheltuielile legate de producţie, că aceasta şi distribuţia nu vor mai presupune pierderi, iar dacă acestea vor exista, ele nu vor mai apăsa atât de mult pe bugetul local.
Antoniu Mocanu