REŞIŢA – Asta ne transmite municipalitatea reşiţeană, care duce o serioasă campanie de promovare pe această temă!
Mai multe proiecte vizând mobilitatea urbană gravitează în jurul tramvaiului reşiţean, unele se axează pe linie, pe depou, altele aduc garniturile moderne şi completează traseul cu autobuze electrice. Pentru achiziţia celor 13 tramvaie bidirecţionale, de 18 metri lungime, bugetul total al investiţiei se ridică la 142.742.456,37 lei (cu o cofinanţare de 2% din partea municipalităţii), data finalizării proiectului fiind 31 decembrie 2022.
Legat de subiect, primarul Ioan Popa a precizat: „Proiectul de tramvai va schimba cu siguranţă calitatea vieţii în oraş în primul rând“. Mai în detaliu, Graţian Dobre, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Locală şi Instituţională, a explicat: „Prin acest proiect, municipiul Reşiţa achiziţionează 13 tramvaie bidirecţionale, de ultimă generaţie, cu un design futurist, lucru care va marca noua etapă de dezvoltare a oraşului. Noile condiţii de transport public oferite reşiţenilor vor conduce la creşterea atractivităţii transportului public în interiorul oraşului“.
Din mesajul transmis de municipalitate, de la Huseyin Durmaz, preşedintele firmei furnizoare, am putut afla: „Prin strânsa colaborare între noi şi Primăria Municipiului Reşiţa, am semnat contractul pentru producerea celor 13 tramvaie pe data de 25 iunie (2020). Suntem foarte fericiţi că facem parte din acest proiect şi că putem livra toate vehiculele în termen de doi ani. De asemenea, sunt foarte încântat să pun la dispoziţia populaţiei din Reşiţa tramvaiele noastre. Transmit salutări tuturor reşiţenilor cu această ocazie. Să aveţi parte de cele mai bune mijloace de transport!“.
Trebuie amintit faptul că Municipiul Reşiţa implementează, în parteneriat cu Ministerul Lucrărilor Publice – conform Ordinului de finanţare semnat în 27 februarie 2019 – proiectul „Achiziţie mijloace de transport public – tramvaie 18 metri, bidirecţionale, Reşiţa“. Acesta este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa IV – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planuri de mobilitate urbană.
JCS-A.M.