Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Judeţul Caraş-Severin este unul dintre cele şase în care s-au înregistrat diferenţe foarte mari între notele oferite de profesori şi cele obţinute la Evaluarea Naţională. Uneori, chiar mai mult de 5 puncte.

În cursul analizei cu privire la rezultatele elevilor la sfârşitul clasei a VIII-a, a fost comparată media de absolvire a ciclului gimnazial (clasele V-VIII) cu media notelor obţinute la Evaluarea Naţională la sfârşitul clasei a VIII-a. Această diferenţă a fost calculată pentru fiecare elev, apoi centralizată pe şcoală, pe judeţ şi pe ţară.

Analiza a relevat că există şcoli la care, în medie, rezultatele la Evaluarea Naţională sunt mai bune decât cele obţinute pe parcursul anului şcolar, ceea ce indică exigenţă pe parcursul anului şcolar şi corelarea notelor cu nivelul real al elevilor. Există însă şi şcoli la care rezultatele au fost mult mai slabe decât la clasă. Aceasta poate indica lipsă de exigenţă, uşurinţă în acordarea notelor mari, ceea ce nu poate decât să dăuneze elevilor care, în acest fel, nu îşi cunosc nivelul real.

În „vizorul” Ministerului Educaţiei au intrat şi cele 120 de unităţi şcolare din judeţul Caraş-Severin. În urma analizei, în judeţul nostru media de absolvire pentru clasele V-VIII este 8,52 iar cea la Evaluarea Naţională este 6,00. Caraş-Severinul se numără printre cele şase judeţe ce au înregistrat diferenţe foarte mari între notele acordate de profesori la ore şi rezultatele obţinute de elevi la examenele naţionale, depăşind 2,5 puncte.

De aceea, din anul şcolar 2013-2014, în media finală pentru admiterea în învăţământul liceal, proporţia mediei celor patru ani de gimnaziu va fi de doar 25%. Media obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a va avea însă o pondere mai mare în calculul final, respectiv 75%. Cea mai mică diferenţă între cele două notări, -0,64 a fost înregistrată la Şcoala Gimnazială Nr.2 Reşiţa (8,89 – media claselor V-VIII, 8,25 – media la Evaluarea Naţională).

Şi la Şcoala Gimnazială Domaşnea a fost sesizată o diferenţă de doar -0,72. La polul opus, la Şcoala Gimnazială Brădet (Anina), dascălii au fost mai indulgenţi cu elevii. Diferenţa sesizată între media claselor V-VIII (7,33) şi Evaluarea Naţională (1,71) este de -5,62. Diferenţe de peste -5 puncte au fost înregistrate şi la Ciudanoviţa, Belobreşca, Vrani şi Vărădia.

Lavinia Predescu