Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Printre temerile cărăşenilor amatori de excursii în natură se numără riscul muşcăturilor de viperă.

Mai multe manifestări organizate ce se vor desfăşura în aer liber în perioada următoare au readus în prim-plan „tradiţionala” teamă faţă de singura specie veninoasă din județ – vipera.

„A devenit un fel de «brand» al judeţului această teamă faţă de muşcăturile de viperă, pentru că situaţiile reale au arătat cu nu se depăşesc două cazuri pe an, şi asta destul de rar. Cu toate acestea, riscul potenţial amintit este prezent în mai multe zone din județ. Singurul loc de unde poate fi achiziţionat serul antiviperin este Unifarm Bucureşti (farmacia de unde se aprovizionează unităţile de stat, inclusiv spitale, UPU etc – n.r.). De acolo îl achiziţionăm şi noi, împrospătăm stocul antiepidemic şi le transmitem şi în județ, la spitale, la serviciile de ambulanţă unde ştim că au nevoie”, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană.

La sediul DSP sunt păstrate aproximativ 10-15 doze de ser antiviperin, ce pot fi puse oricând la dispoziţia spitalelor sau la punctele Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Serul antiviperin trebuie administrat cât mai repede după muşcătură, cu condiţia ca victima să recunoască cu certitudine specia de reptilă.

„În cazul în care pacientul muşcat ajunge la o unitate spitalicească, i se pot administra tratamente simptomatice până la sosirea antiviperinului, asta în cazuri extreme. Am primit o solicitare de la Primăria Anina care preciza că există un investitor în zonă, agent privat, care intenţiona să achiziţioneze câteva doze de antiviperin pentru angajaţi. L-am îndrumat către Unifarm şi am aflat că preţul unei fiole este undeva la 475 de lei. Pentru populaţie avem noi dozele în cazul unei muşcături şi putem suplimenta stocul atunci când este nevoie”, a mai adăugat dr. Luca. Traseele mai puţin parcurse de pe Cheile Carașului, Cheile Nerei sau din jurul stațiunii Băile Herculane sunt renumite nu doar pentru frumusețea lor, ci și pentru faptul că pot ascunde vipere cu corn ieşite la soare. Dacă este vorba de zone unde serviciile de ambulanță nu au acces, sarcina de evacuare a persoanelor mușcate este în obligația Serviciului Salvamont.

Turiștii mușcați de viperă trebuie să rămână cât se poate de calmi şi să nu accelereze circulația sanguină ce ar răspândi rapid veninul în corp, şi să apeleze numărul 112.

Flavius Rotariu