REŞIŢA – O reşiţeancă se plânge de faptul că, după 21 de ani, medicii i-au schimbat încadrarea în gradul de handicap.
O reşiţeancă s-a adresat redacţiei pentru a reclama faptul că pensia i-a fost micşorată, întrucât Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin i-a operat, din oficiu, trecerea de la pensia de boală la cea pentru limită de vârstă, tăindu-i astfel din drepturi. Paraschiva Bogorodea, în vârstă de aproape 61 de ani, spune că operaţiunea a fost făcută în 2012 şi că a contestat decizia Casei de Pensii, însă nu i-a venit niciun răspuns.
„Am fost încadrată la handicap şi mi-au tăiat gradul! Nimeni nu vrea să mă ajute, nicio televiziune nu vrea, toţi ştiu numai să râdă, se plânge femeia care nu mai ştie unde să apeleze. Am miopie forte degenerativă, cu leziuni oculare, cataractă complicată etc şi nu vor să mă opereze că le e frică. În fiecare an merg la comisie iar acum am ieşit la pensie pentru limită de vârstă şi am fost internată de nenumărate ori la Timişoara pentru scăderea acuităţii vizuale. Aveam gradul II şi orice act le-am dus, nu mai e bun. Sunt de 21 de ani în pensie de boală, nu de două zile. Am lucrat în comerţ şi în turnătorie, dar din cauza handicapului n-am mai avut voie şi a trebuit să-mi mut serviciul. Am 32 de ani de vechime, din care 11 ani de muncă, dar nu mi-au luat în calcul nici grupele de muncă, nimic”.
Reşiţeanca ne-a explicat că, pentru gradul II beneficia de o indemnizaţie de aproximativ 230 de lei, iar acum, pentru gradul III, i se cuvin doar 33 de lei. În clipa de faţă, are o pensie de 441 de lei.
Dorin Gheorghe Brăilă, directorul Casei Judeţene de Pensii din Caraş-Severin, ne-a explicat că încadrarea într-un grad de handicap sau într-altul este făcută de medici, situaţia nefiind de competenţa instituţiei pe care o conduce. Însă ne-a dat asigurări că femeia nu trebuie să aibă motive de îngrijorare întrucât pensia nu-i va scădea în urma trecerii, la 1 februarie 2014, la pensia pentru limită de vârstă. Acesta ne-a explicat că, în timpul pensiei de boală, calculele depindeau de un punctaj potenţial, acordat pentru fiecare an de pensie de boală. Odată ce se face trecerea la pensia pentru limită de vârstă, punctajele anuale se stabilesc altfel, în funcţie de cuantumul drepturilor băneşti primite. Astfel, este posibil ca pensie pentru limită de vârstă să iasă, în calcule, mai mică decât pensia de boală avută anterior. Chiar şi aşa, femeia va primi în continuare aceeaşi pensie, chiar dacă pe decizie ea este mai mică, fiind vorba de un drept câştigat. Totuşi, ca la orice recalculare, întrucât cuantumul pensiei plătite este mai mare decât cel considerat cuvenit, drepturile băneşti ale femeii vor fi practic îngheţate. Asta înseamnă că reşiţeanca nu va putea beneficia în mod real de pe urma indexării punctului de pensie, decât după ce valoarea punctajului din noua decizie va depăşi valoarea pensiei încasate…
Antoniu Mocanu