CARANSEBEŞ – O spune, nu pentru prima oară, managerul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC), Adrian Dumbravă, la finalul unui an cu austeritate în sănătate și nu numai!
Managerul Dumbravă e sceptic că lucrurile se vor îmbunătăți în Sănătate, atâta timp cât la nivel central nu există niște politici clare și serioase, ci doar cârpeli de pe o zi pe alta. Mai ales în condițiile în care Statul s-a împrumutat în ultima perioadă zeci de miliarde de euro, bani care nu se văd în mai niciun domeniu important, așa cum este Sănătatea, spre exemplu. „Nu vreau să aduc prejudicii de imagine spitalului și de asta am fost, de multe ori, reținut în afirmații, dar spun încă o dată, nu avem o coerență în sistemul medical. Nu există o strategie și niște programe serioase, mergem doar să salvăm momentul, lucrul acesta nu e sănătos și nu ne vom însănătoși niciodată dacă nu știm să luăm niște măsuri care nu înseamnă neapărat austeritate, cum e acum această ordonanță. Înseamnă să avem viziune, ce pași faci, ce investiții faci, dar asta nu se întâmplă și atunci toată lumea suferă, devii ca manager pus în situații penibile, când ai vrea să faci, dar nu poți să faci.”, e semnalul de alarmă tras de Dumbravă.
Pe de altă parte, acesta a recunsocut faptul că unii manageri înțeleg greșit autonomia de care se bucură, dând exemplu în acest sens chiar spitalul din Caransebeș. „Autonomia și libertatea unui manager nu au fost înțelese în modul pozitiv nici de unii manageri, de asta a ajuns și spitalul din Caransebeș unde a ajuns. Eu am întrebat un fost manager, mulți ani, al spitalului din Caransebeș: <<De ce ați ajuns așa?>> (cu datorii de milioane de lei – n.r.) Și mi-a spus: <<Ce te interesează datoriile? Le plătesc ăștia cândva!>> Dacă mergi pe acest principiu, n-o să dezvolți niciodată serios nimic.”, a mai spus Adrian Dumbravă, adăugând că „cetățenii sunt finanțatorii sistemului medical, nu Casa de Asigurări, cum îi aud pe unii, banii sunt ai cetățenilor, nu vin din neant la Casă.”
JCS-Nina Curiţa