CARAŞ-SEVERIN – Asta pentru că albinele nu s-au putut hrăni corespunzător din cauza ploilor şi a temperaturilor sub pragul îngheţului!
Deşi de câţiva ani apicultorii cărăşeni speră la o primăvară care să le aducă recolta preconizată de miere, vremea capricioasă, cu ploi şi temperaturi scăzute, a întârziat recoltarea, şi în această primăvară producţia fiind compromisă. În unele zone, culturile de rapiţă au necesitat tratarea cu substanţe chimice, timp în care albinele trebuiau închise.
„Ploile şi îngheţul din primăvara asta târzie au afectat, într-adevăr, producţia de miere, a explicat Ida Şuţa, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine filiala Caraş-Severin, dar şi din cauza lipsei de hrană de anul trecut. În zonele cu culturi de rapiţă a fost, totuşi, ceva, dar agricultorii n-au avut stupii foarte puternici ca să-şi recolteze mierea de la ea. În ultimii 4 – 5 ani vremea este foarte capricioasă şi afectează foarte mult familiile de albine, atât starea lor de sănătate cât şi dezvoltarea lor. Apicultorii fac tot ce pot să-şi menţină familiile de albine, chiar cu eforturi mari, cu hrană în fiecare an, din vară şi până în primăvară, cu speranţa că primăvara viitoare va fi bună şi va aduce recolta preconizată de miere, doar că depinde în mare parte de vreme. Apicultorii ştiu ce au de făcut, doar că nu ei hotărăsc cum va fi vremea şi câtă hrană meliferă au la dispoziţie“.
Producţia scăzută de miere va afecta, cu siguranţă, preţul acesteia, pagubele suferite de apicultori regăsindu-se în preţul final, predicţia fiind confirmată şi de vicepreşedinte ACA Caraş-Severin şi Timiş, Ida Şuţa: „Ne putem aştepta la o creştere a preţurilor la produsele apicole, având în vedere că producţia de salcâm nu ne dă speranţe pre mari. În unele zone salcâmii au înflorit, dar nu prea au nectar, în alte zone salcâmul e îngheţat, deci nu cred că va fi o cantitate satisfăcătoare de miere de salcâm, astfel că preţul va creşte“.
Referitor la ajutoarele oferite de stat prin Programul Naţional Apicol, ca să primească bani pentru utilajele mari, apicultorul trebuie să depună la Centrul Judeţean al APIA o cerere de intenţie, ataşată unei facturi proforme până la luni, 31 mai. Termenul limită de depunere a cererii de plată este 31 iulie, atât pentru mijloacele de transport, cât şi pentru celelalte produse achiziţionate .„Dacă până anul trecut termenul limită pentru cererea de plată a fost 1 august, anul acesta e cu o zi mai devreme. S-au modificat doar alocările pe măsuri. Modificările privind sprijinul acordat apicultorilor se referă, în principal, la analizele de miere, din cele nouă determinări care erau obligaţi să le facă pe un lot de miere, în acest an sunt obligaţi să facă doar cinci. Asta îi ajută foarte mult, fiindcă acele analize se pot face şi la direcţiile sanitare veterinare, la DSVSA“, a mai precizat Ida Şuţa.
APIA specifică însă faptul că numai solicitanţii care vor depune cererea de intenție pentru măsurile menţionate mai sus au dreptul să depună cererea de plată prin care vor solicita sprijin pentru acelaşi produs/produse din cererea de intenţie.
JCS-Alexandra Gorghiu