CARAŞ-SEVERIN – Există cel puțin un câștigător în războiul din Ucraina: cărbunele, scrie Politico!
Uniunea Europeană se străduiește să își diversifice sursele de energie pentru a diminua dependența față de Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina, iar cea mai simplă soluție la îndemâna statelor europene, inclusiv a României, este redeschiderea termocentralelor pe bază de cărbune. Iar România își va redeschide centralele termice pe bază de cărbune, care, potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna, vor ajuta la „dobândirea independenței într-un termen cât mai scurt, doar până când se vor pune în funcțiune și își vor dovedi sustenabilitatea sistemele din surse regenerabile“. În fața acestor măsuri, Bruxelles-ul a rămas rezervat. Țările care plănuiesc să ardă cărbuni pentru a înlocui gazele rusești o pot face conform obiectivelor climatice UE.
În Caraş-Severin, numai la Mina Anina, cea mai adâncă mină din Europa, se mai putea exploata huilă încă un secol, potrivit unor studii efectuate în urmă cu mult timp de mai mulți cercetători plătiţi de un investitor care voia să preia exploatarea minieră. Iar rezerva strategică de aici este neatinsă. Din motive pe care nu le ştie nimeni, niciun investitor nu a mai mers la Anina, iar mina s-a închis şi distrus. Şi oricine ar veni, ar trebui să o ia de la zero.
Am dat Mina Anina drept exemplu pentru că este în Caraş-Severin. Situaţia la celelalte foste exploatări din ţară cu siguranţă nu este mai roz. În schimb, în Germania, potrivit specialiştilor, orice mină se poate redeschide în trei săptămâni pentru că sunt în conservare. În România, orice fostă exploatare este cimentată şi distrusă.
JCS-N.C.