ORAVIŢA – Atât a trecut de când la Oraviţa a prins contur ideea valorificării spaţiului vechii primării şi transformării acestei clădiri într-un muzeu de istorie a culturii Văii Caraşului!
Am mai consemnat despre acest proiect, în diferite stadii ale implementării lui, însă după ani de aşteptare şi demersuri ale autorităţilor locale, vestea bună este că se lucrează efectiv şi intens la acest muzeu, aşa cum se poate remarca şi din filmuleţul postat pe pagina oficială de Facebook a Primăriei.
Supraveghind îndeaproape lucrările, primarul Dumitru Ursu a făcut câteva precizări legate de istoricul acestui proiect şi a subliniat câteva aspecte, unele chiar surprinzătoare: „Păstrarea în siguranță a patrimoniului istoric, cât și necesitatea creșterii atractivității orașului nostru ca destinație turistică, două dintre direcțiile principale de dezvoltare a Oraviței, au condus la ideea înființării, în clădirea vechii primării, a unui muzeu care să reunească vestigii ale multiculturalității specifice zonei noastre. Muzeul de istorie a culturii Văii Caraşului va cuprinde 19 săli având tematici ca: preistorie și istorie veche; istorie prefeudală și feudală; istorie, secolele XVIII – XIX; multiculturalitate; etnii/etnografie; specificul cărășean în cultura română și europeană; cultură, artă și tradiție; priorități științifice bănățene. Alături de spații tehnice, birouri, toate celelalte spații vor fi amenajate corespunzător din punct de vedere muzeistic și dotate cu mobilier și echipamente tehnice performante. Un aspect inedit este dotarea muzeului cu statuete din ceară, reprezentând chipul tuturor personalităților care au trecut prin orașul nostru. Tot în cadrul muzeului va fi organizat un punct de informare turistică pentru promovare și ghidajul turiștilor în zonă. Proiectul a fost construit pe o Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) din anul 2013, când am încercat obținerea de finanțare prin fonduri norvegiene. Depus în noiembrie 2016 și declarat respins, după actualizarea indicatorilor din DALI, l-am redepus spre finanțare în anul 2017, când a fost aprobat. Contractul a fost semnat în 19 iunie 2017. Procedura de achiziție de lucrări, lansată în decembrie 2019 în SICAP, s-a anulat, prin nedepunerea de oferte. A fost reluată procedura în ianuarie 2020, iar în 17 martie 2020 a fost semnat contractul de lucrări, în momentul de față lucrările fiind în desfășurare. Valoarea totală a proiectului este de 5.475.928,71 lei“.
Încă un muzeu care atestă nu doar vechimea aşezării oraşului cu patină imperială, ci şi elemente care fac, pe bună dreptate, ca Oraviţa să fie „un caz de multiculturalitate într-un habitat românesc din Mitteleuropa“ încă din cele mai vechi timpuri, aşa cum notează scriitorul Ionel Bota, se transformă din vis în realitate.
JCS-Alexandra Gorghiu