Caraş-Severin, Romania

ANINA – Proiectul actual va fi continuat de altele trei auxiliare, aflate în lucru la Primăria Anina. Stadiul actual al lucrărilor este de 80%, în prezent lucrându-se la instalațiile electrice și la utilitățile viitorului muzeu!

Proiectul însă cuprinde doar lucrările la interiorul incintei. Dar amenajarea obiectivului în forma concepută de arhitecți include și lucrări exterioare, în zona din proximitatea obiectivului. Adică lucrări neeligibile, pentru care primăria a făcut un împrumut de 600.000 de lei de la Trezorerie. „Recent, am discutat cu reprezentanții ADR despre lucrările neeligibile, precum gardul împrejmuitor sau locurile de parcare, pe care trebuie să le suportăm noi. Guvernul ne dă voie să facem asemenea împrumuturi pentru proiecte care trebuie finalizate anul acesta, bani pe care-i vom restitui în cinci ani!”, am aflat de la consilierul Primăriei Anina, Gheorghe Românu.

Din aceeași sursă reținem că anul acesta va fi gata amenajarea propriu-zisă a incintei. În vederea dotărilor acesteia, primăria lucrează la trei proiecte prin care să pună și mai bine în valoare acest monument. Primul vizează amenajarea intrării și ieșirii din subteran. Acesta a ajuns la faza de proiectare, după ce puțul a fost deja golit pe 50m, fiind posibilă ieșirea pe o galerie în mijlocul orașului. Un al doilea proiect vizează amenajarea unui mic funicular până la stația unghiulară care să arate mai mult din ceea ce… a fost odată. Al treilea proiect este unul de regenerare, vizând reabilitarea străzilor care duc spre muzeu. „Proiectul actual cuprinde doar reabilitări de construcții fără a se focusa pe interior, flux tehnologic ori alte aspecte pe care noi vrem să le arătăm în viitorul muzeu. De aceea, venim cu aceste proiecte auxiliare!”, explică Gheorghe Românu.

Anina are marea șansă că, din 2020, este stațiune turistică. Asta înseamnă că automat îi sunt alocate sume de bani disponibile fără a depune proiecte în concurență cu alții. „Proiectele sunt în lucru, trebuie să ne mișcăm repede pentru că avem la dispoziție patru luni în care să venim cu tot ce trebuie pentru ca, în ianuarie, să putem depune proiectele. Le vom depune la ADR Vest!”, a încheiat consilierul primăriei.

JCS-Ionel Ivașcu