Caraş-Severin, Romania

ANINA – Cam 3 milioane de lei ar fi necesari Primăriei Anina pentru ca incinta să aibă tot ce trebuie. Scriem asta deoarece, conform consilierului primăriei, Gheorghe Românu, lucrările au ajuns la stadiul de 60%!

Adică s-a făcut cam tot ce ține de betonări, stâlpi de susținere și acoperiș, urmând „amănunte” precum partea electrică. În final va trebui amenajat accesul în subteran, iar muzeul dotat cu exponate. Se dorește ca fiecare clădire a viitorului muzeu să dispună de obiecte care odată erau necesare desfășurării activității miniere. În acest sens, primăria și-a trimis un reprezentant la o firmă din Petroșani care încă deține utilaje miniere mai vechi.

În privința amenajării intrării în subteran și accesului în galerie, primăria s-a apucat să scoată sterilul din galerie și din puț pentru a-și face o imagine asupra celor ce vor trebui făcute pentru accesul turiștilor. „Apoi vom putea aduce un specialist care să întocmească o expertiză și, pe baza ei, să se poată face proiectul tehnic. Așa vom ști exact atât valoarea investiției, cât măsurile de siguranță care vor trebui luate.”, ne-a declarat Gheorghe Românu.

Cum însă proiectul aflat în execuție nu include și aceste obiective, primăria va trebui să deruleze un alt proiect pentru depunerea căruia așteaptă deschiderea de oportunități de finanțare. „Pentru intrarea în subteran ne-ar trebui cam 1,2 milioane de lei, iar pentru dotări în jur de 1,5 milioane de lei. Valorile nu sunt mari, însă pentru un oraș ca Anina sunt bani mulți. Am discutat cu mai mulți consultanți și ne gândim inclusiv la fonduri din țările nordice.”, a încheiat Românu.

Precizăm că valoarea inițială a proiectului aflat în execuție a fost de 3,5 milioane de euro, iar clădirile muzeului sunt monument clasa A și cuprind puțul propriu-zis și mașina de extracție cu aburi.

JCS-Ionel Ivașcu