Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Andrei Bălbărău rupe pagini de catalog din 1965 şi le expune la salonul Artrom Steel Tubes!

„Rupturile” sunt de fapt imagini scanate la calitate foarte bună din catalogul pe care Andrei l-a găsit pe pagina de internet a unui grup de colecţionari. N-a stat pe gânduri în a-l cumpăra după care, alături de Ioana Ciolea, dintre toate imaginile din catalog, le-a selectat pe cele potrivite pentru a fi expuse în salonul de artă şi industrie al uzinei reşiţene. Odată cu expoziţia, s-a deschis şi noul sezon expoziţional într-o zi declarată în toată lumea a protecţiei muncii.

„Imaginile parcă mai mult amuză privitorul decât să ducă cu gândul spre protecţia muncii. Au tentă hazlie iar, din aceste imagini, protecţia muncii rezultă mai degrabă din dorinţa privitorului de a nu deveni el însuşi subiect pentru astfel de cadre de care ulterior s-ar putea râde la locul de muncă. În anii ‘70-’80, revista «Urzica» a continuat această direcţie şi cumva i-a adus în prim plan pe cei care nu erau atenţi!”, s-a referit Andrei la imaginile desprinse din catalog, pe care le consideră de actualitate împreună cu mesajele pe care le cuprind. Motiv pentru care, după închiderea expoziţiei, aestea vor fi donate uzinei reşiţene, deoarece ele pot fi utile şi acum.

Criticul de artă Ada Cruceanu le consideră desprinse dintr-o perioadă când România gândea latineşte. Spre deosebire de prezent, când România a devenit speriată în asemenea măsură încât, în lipsa avertismentului de impact emoţional, avem impresia că oamenii nu vor înţelege ce se poate întâmpla. „Cred că se înţelegea mult mai mult şi mai bine prin aceste elemente. Ele speriau oamenii nu prin ce se putea întâmpla, ci prin posibilitatea ca ei înşişi să ajungă subiectul unor asemenea imagini.”, afirmă criticul de artă. Pe lângă imaginile luate din catalog, dna Cruceanu punctează şi existenţa în expoziţie a unor lucrări realizate de oameni care erau şi buni pictori, printre care intuieşte că ar putea fi găsiţi pictorii de mai târziu Oprea sau Vlădulescu.

De altfel, salonul s-a extins cu o sală nouă, fostă sală de lectură transformată în spaţiu expoziţional pentru tablouri. În cadrul salonului poate fi văzut şi un panou cu profile laminate, revenit în custodia salonului de la Muzeul Banatului Montan. Expoziţie deschisă vineri va putea fi vizitată în weekend după un program care va fi stabilit ulterior. Următoarea acţiune de la salonul de artă şi industrie va avea loc de Noaptea Muzeelor.

JCS-Ionel Ivaşcu