Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – E părerea Isabellei despre marele compozitor austriac. Îşi va schimba însă opinia după un an petrecut în casa doctorului Bertholin care, la rându-i, din burlac convins devine tată grijuliu. În spectacolul „Soare pentru doi”, de Pierre Sauvil, cele două personaje sunt interpretate, pe scena Teatrului de Vest, de Andrada Samoilă şi Florin Ruicu!

Spectacol cu muzică clasică şi-o fiică intrând prin efracţie în casa şi sufletul tatălui.

S-a întâmplat într-o seară când o străină, Josiane Desrumaux, fostă pacientă ajunsă pe drumuri după un diagnostic greşit pus de dr. Benjamin Bertholin, îi dă buzna în casă cerându-i să locuiască la el un an-doi. Adevărat şantaj, în faţa căruia faimosul chirurg cedează fie din remuşcarea propriei greşeli, fie de teama stricării reputaţiei.

Doctorului îi plac şahul şi muzica lui Mozart. Pentru el, oamenii sunt de două feluri: unii născuţi pe partea cu soare, alţii născuţi la umbră. El e tipul solar. Adică n-a fost însurat niciodată şi nici n-a trăit cu vreo femeie decât câte-un week-end prin Bermude ori cine ştie pe unde. Acum 20 de ani a avut o legătură de trei luni cu infirmiera sa, Patricia. Aşa că de unde să bănuiască doctorul că are o fiică?

Josiane se numeşte, de fapt, Isabelle. S-a născut la umbră şi, după propria-i descriere, e defectă. A avut o copilărie grea, crescută doar de mamă şi având câţiva taţi vitregi, unul mai nemernic ca altul, nevoită să muncească de mică, fără să aibă timp de şcoală. E fiica despre care dr. Bertholin nici n-are habar. Mama i-a spus Isabellei totul pe patul de moarte iar fata vrea să-şi cunoască tatăl şi, dacă-i va plăcea de el, îi va dezvălui adevărata sa identitate.

E doar o chestiune de timp până când asta se va întâmpla deoarece Isabelle se simte tare bine în casa doctorului care, la rându-i, se defectează când află adevărul despre fată. Ajunge şi la psihiatru căci fiică-sa îl terorizează cu îmbrăţişări şi pupături, ascultă muzică la maxim, îi umblă prin vaze, îşi usucă ciorapii cu mixerul. Dar nu-i e deloc indiferent când întârzie acasă ori când… Isabelle a cunoscut un băiat cu care vrea să se mute. E greu să fie tată dar tare-i mai place când află că Sebastien, iubitul fiicei sale, e student la medicină, ascultă Mozart şi e campion la şah. Acu’ să te ţii la pupături şi-mbrăţişări! Pentru ca happy-end-ul să fie perfect, mai rămâne o dorinţă pe care tatăl să i-o îndeplinească fiicei: să-i cumpere căţel. Oare ce nume îi vor pune?

JCS-Ionel Ivașcu