Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Proprietarii hotelurilor „Semenic” și „Bistra” au fost din nou arși la buzunar cu 500%. Este vorba despre S.C. Turist Semenic și Coda Serv, al căror impozit pe clădirile amintite au fost majorate de cinci ori. Lor li se adaugă Universal S.A., care va plăti de cinci ori mai mult pentru magazinul cândva mândrie a orașului, însă, în prezent, ajuns ruină!

Am numit principalii „clienții” din ultimii ani ai primăriei în privința măririlor de impozite cu 500%. Sunt doar trei din totalul celor 60 de clădiri ai căror proprietari vor plăti anul viitor impozite mărite cu 500% sau 300%.

„Lider” este Coda Serv, care va plăti de cinci ori mai mult și pentru Restaurantul „Trandafirul”, o clădire nefinalizată, dar și pentru trei hale de pe Bd. A. I. Cuza, respectiv de trei ori mai scump pentru Complexul „Victoria” și o clădire de pe Bd. Republicii. Locul II e ocupat de Orange România, cu impozit mărit cu 500% pentru vechea poștă de pe Bd. Republicii, respectiv 300% pentru două clădiri din incinta Poștei vechi de pe strada Libertății și clădirea Telekom de pe Bd. Republicii. Podiumul e încheiat de Comaliment, cu 500% impozit mărit pentru clădiri de pe Bd. Republicii și Calea Caransebeșului, respectiv 300% pentru o clădire de pe Bd. Revoluția din Decembrie. Pe listă mai apar „Șura ortacilor” și clădirea de lângă poarta ștrandului vechi, impozitate de cinci ori mai scump, sau clădirea-sediu a Partidului Național Țărănesc, taxat cu 300%.

Mai apar opt case monument din Piața Republicii și câte o clădire de pe străzile Făgărașului, Castanilor, Zimbrului, Paul Iorgovici, George Coșbuc și Lucian Blaga, impozitate cu 500%. Alături de ele, alte 12 clădiri de pe strada Castanilor și câte una pe Bd. Republicii și străzile Cireșului, A.C. Popovici și 24 Ianuarie, impozitate cu 300%.

În total vorbim despre 32 de clădiri impozitate de cinci ori mai scump de la anu’, respectiv 28 impozitate cu 300%. Proiectele au fost votată în ultima ședință de consiliu local din 2023. Scumpirea impozitului este una dintre puținele măsuri legale pe care administrația locală le are la dispoziție pentru cei care nu au grijă de clădirile pe care le dețin.

JCS-Ionel Ivașcu