Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Lucrarea dedicată municipiului de pe Bârzava, semnată de prof. dr. Nicolae Magiar şi fiul său, dr. Eduard Magiar, a fost lansată în ediţie revizuită şi adăugită!

Cu prilejul manifestărilor organizate de primărie pentru a marca cei 250 de ani de foc nestins la Reşiţa, la Muzeul Banatului Montan au fost lansate mai multe lucrări cu caracter monografic despre istoria Reşiţei. Între acestea, am consemnat deja despre lansarea primei monografii, scrisă în limba maghiară de prof. Mihalik Sandor în 1896, tradusă în limba română de istoricul Attila Varga, cercetător în cadrul Institutului de Istorie „George Bariţiu“ din Cluj Napoca al Academiei Române.

Ca într-o oglindă paralelă, a fost lansată şi cea mai actuală lucrare, respectiv „Monografia Municipiului Reşiţa“, realizată de prof. dr. Nicolae Magiar şi dr. Eduard Magiar, cartea apărând într-o primă ediţie în anul 2015 şi într-o ediţie actualizată în 2019, la Editura Grinta din Cluj-Napoca. Încă din momentul lansării primei ediţii, profesorul Nicolae Magiar atrăgea atenţia că lucrarea este, ca orice monografie dealtfel, perfectibilă, odată cu trecerea timpului şi evoluţia evenimentelor. Despre această nouă ediţie, profesorul a precizat: „Este o ediţie revizuită şi adăugită, completată la zi până în noiembrie 2019, cu toate informaţiile adăugate din ediţia precedentă, ca să completăm în special capitole cum sunt administraţia locală, învăţământul, alte proiecte realizate de comunitate, inclusiv chestiuni legate de asistenţa socială, însă istoria şi geografia au rămas. Eu apreciez faptul că domnul consilier Dorinel Hotnogu a avut această iniţiativă, la care eu nu mă gândeam. Cartea a fost propusă pentru Premiul Academiei Române“.

Cu siguranţă, cartea reprezintă un valoros instrument de lucru pentru documentare, graţie informaţiilor pe care le conţine, din toate domeniile: cadrul geografic, istoricul localităţii şi viaţa politică, populaţia, respectiv urbanizarea, administraţia, economia, viaţa socială, învăţământul, biserica, cultura, turismul şi sportul. La bază a stat însă o bogată bibliografie, cei doi autori având acces inclusiv la documente din Arhivele Naţionale.

JCS-Alexandra Gorghiu