Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Aproape 7% din populația orașului Moldova Nouă nu are apă și canal, fiind vorba despre zone periurbane!

Cele două zone nu sunt nici comune, nici sate, pentru că fac parte din oraș. Dar nu sunt nici la oraș, pentru că nu sunt aglomerări cu peste 2.000 de locuitori. Motiv pentru care nu au putut fi incluse pe POIM în vederea introducerii rețelelor de apă și canal. E drept că, la Măcești, apa a fost introdusă acum câțiva ani, însă Moldovița nu are niciuna dintre cele două utilități. Motiv pentru care primarul Ion Chisăliță consideră necesară identificarea unei alte surse de finanțare. „Nu suntem nici în căruță, nici pe jos. Trebuie să găsim și alte soluții decât POIM, să vedem unde ne putem încadra, deoarece noi singuri nu găsim soluții. O variantă poate fi Asociația Intercomunitară AquaBanat, în colaborare cu AquaCaraș și cu primăriile. Mai există varianta POS Mediu, dacă se încumetă să finanțeze asemenea lucrări”, afirma primarul Ion Chisăliță la recenta prezentare a proiectului pe care AquaCaraș îl va derula prin POIM.

Chisăliță a vorbit și despre cele 56 de blocuri din oraș, adică 80% din total, care nu sunt racordate la rețeaua nouă de canalizare. Fiecare scară de bloc generează în jur de 150 mc de mizerie și tot atâta apă. Acestea sunt decantate la subsolul blocurilor. Problema canalului persistă pentru că nu s-a găsit soluția cu pompele de refulare până la nivelul unde canalizarea principală este mai sus. „Confortul cetățenilor este însă jos, jos”, în exprimarea primarului.

De ceva timp, cu bani de la primărie, dar și cu un ajutor substanțial din partea operatorului de apă și canal, administrația locală și AquaCaraș au demarat asanarea subsolurilor. Demers care, conform celor constatate de primarul Chisăliță, ar dura mai bine de trei ani chiar dacă două echipe ar lucra la capacitate maximă. „Sunt probleme pentru care va trebui să ne unim forțele, fiindcă numai împreună vom reuși să le rezolvăm. Au fost lăsate de-a lungul timpului, însă trebuie să le rezolvăm foarte repede. Vă dați seama că orice se face în oraș pentru igienizare sau combatere țânțari este ineficient”, a încheiat Chisăliță.

Situația este cunoscută directorului AquaCaraș, Gheorghe Filipescu. În privința zonelor Moldovița și Măcești, acesta a făcut cunoscut faptul că problemele de aici au fost supuse atenției Ministerului Dezvoltării în vederea cuprinderii celor două zone în PNRR. „Ne-au spus că tot ceea ce am propus este cuprins în program, dar urmează să vedem cum vom acționa pentru a rezolva aceste zone”, i-a răspuns Filipescu primarului Chisăliță.

Șeful AquaCaraș a mai dat asigurări că proiectul pentru canalizarea la Măcești e gata. Iar în privința celor 56 de blocuri, a fost întocmit un program după care se va lucra pentru a fi rezolvate probleme stringente atât pentru cetățeni, cât și pentru primărie.

JCS-Ionel Ivașcu