Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Persoanele cu dizabilități trag autoritățile de mânecă asupra lucrărilor în execuție la Reșița. Ne referim la campania pe care Asociația Charcot Marie Tooth (ACMT) România, asociație cu sediul pe str. Castanilor din Reșița, a demarat-o la mijlocul lunii iulie!

Dizabilitatea în Reșița” este campania prin care membrii ACMT trag semnalul asupra greutăților pe care le întâmpină din cauza bordurilor înalte, care par făcute pentru a pune „piedică” celor nevoiți să se deplaseze cu ajutorul scaunului rulant. Fapt căruia i se adaugă stâlpi ce blochează alei sau rampe improprii. O realitate pe care unii dintre membrii ACMT au constatat-o în Govândari, acolo unde lucrările sunt aproape gata. „Unele borduri sunt foarte înalte ceea ce înseamnă mari dificultăți pentru oamenii cu dizabilități. Asta ne-a surprins, mai ales că legea spune că lucrările nu pot fi recepționate fără a invita pe cineva de la un ONG local care să-și de acordul asupra acestor aspecte!”, aflăm de la Andreea Szabo, președinte ACMT.

Conform Nicoletei Poganu, reprezentant al grupului țintă al ACMT, probleme apar în zona Intim, pe Bd. Republicii, dar și în cartierul Luncă sau chiar în centru.Bordurile ar trebui să fie planuri înclinate, iar marea problemă este că persoanele cu dizabilități rămân o categorie discriminată. Noi ne străduim să îmbunătățim calitatea vieții acestor oameni, dar eforturile noastre devin luptă cu morile de vânt când acești oameni nu pot ieși din casă. Dacă se întâmplă să fim claxonați pentru că circulăm pe partea carosabilă, asta s-ar putea datora chiar acestei realități. Am luat această inițiativă pentru că am văzut bordurile foarte rău făcute în urma modernizării!”, afirmă Nicoleta Poganu.

În cadrul campaniei, ACMT arată această realitate prin imagini surprinse pe străzile Reșiței. Au fost trimise și adrese spre primărie, care, prin vocea lui Grațian Dobre, șeful de la Proiecte, dă asigurări că se vor găsi soluții de remediere în zonele cu probleme și că cele unde se va lucra pe viitor vor fi tratate cu mai multă atenție. O soluție ar fi aducerea părții rutiere la nivelul bordurilor, lucru pentru care se vor căuta soluții în viitorul apropiat. Până atunci, oamenii cu dizabilități continuă să facă „slalom” pe străzile orașului.

JCS-Ionel Ivașcu