Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primul obiectiv care va fi ridicat este shopping mall-ul, aşa cum îşi doresc şi reşiţenii, urmat de zona de retail şi aquapark, plus hotel!

Subiectul proiectului de regenerare urbană din Mociur a ajuns într-o nouă conferinţă online, organizată de Urbanize Hub, în cadrul căreia Tatian Diaconu, CEO Nhood & Ceetrus, a explicat că la Reşiţa nu se va interveni în stilul dezvoltatorului imobiliar meschin, care foloseşte la maximum terenul, pune panourile de fier-beton şi gata. Ulterior se gândeşte doar să vândă blocul, fără să-i pese de condiţiile locatarilor pe termen lung. În Mociur, Ceetrus va investi şi în infrastructura socială!

„Nu mergem la Reşiţa din postura de Crucea Roşie, sublinia Tatian Diaconu. Sigur că există un model economic, finanţabil de altfel, şi dorinţa ca la sfârşit să fie profit pentru investitori. Dar toate acestea se fac într-o zonă de balans mult mai echilibrată, pentru că începi şi lucrezi această zonă nu doar din perspectivă urbanistică şi arhitecturală, şi construcţii. În zona de regenerare urbană, subiectele sunt multiple, influenţează viaţa oamenilor: mobilitate şi accesibilitate, infrastructura hard – drumuri, date, utilităţi, care sunt sau nu sunt în teren. Lucruri se întâmplă pe un orizont proiectat în viitor, în 20-30 de ani. Apar celelalte elemente de infrastructură socială: educaţie, sănătate şi toate celelalte funcţiuni atât de necesare în viaţa unei comunităţi. Pentru că regenerare urbană nu înseamnă altceva decât un oraş mai bun în interiorul oraşului. Noi creăm oraşul de mâine, pe care-l vrem în comparaţie cu cel existent“.

În planuri, în câteva decenii, centrul oraşului ar trebui să se mute în Mociur, pe cele 40 de hectare ale Ceetrus, plus cele 20 ale primăriei. Primul pas va fi Shopping Mall-ul, urmat de zona de retail, aquapark şi hotel; cel de-al treilea – zona de office, iar ultimul – un nou hotel.

JCS-Antoniu Mocanu