Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Decizia a fost adoptată prin vot secret, pe 22 februarie, în cadrul Adunării Generale. Asta face ca, în momentul de față, prof. univ. dr. Mircea Martin să fie singurul membru titular în viață născut la Reșița al celui mai reprezentativ for academic al României!

Este cetățean de onoare al Reșiței din 29 mai 2000 și cetățean de onoare al județului din 23 decembrie 2008. „Pentru mine, apartenența reșițeană a însemnat și continuă să însemne un motiv de mândrie. Iar motivul cel mai adânc și cel mai puternic al acestei mândrii este dat de tradiția industrială extraordinară a acestui oraș, comparabilă cu a celor mai vechi și vestite centre din Europa și din lume. Vechimea, cum știm, reprezintă în sine un titlu de noblețe, titlu pe care Reșița l-a cucerit prin muncă temeinică de zi de zi, an de an, deceniu după deceniu, timp de două secole și jumătate. Și desigur prin realizări grandioase pe care alții sunt mai calificați și mai îndreptățiți decât mine să le enumere.”, afirma prof. Mircea Martin în 2021, când Reșița a aniversat 250 de ani de industrie. Pe atunci era membru corespondent al Academiei Române, trăind în București, însă strâns legat de orașul nașterii și copilăriei.

Mircea Martin a venit alături de soția sa, scriitoarea și traducătoarea Angela Martin, la mijloc de august 2021 să sărbătorească Reșița 250. Vizita locurile natale, cele în legătură cu trecerea familiei sale pe aici. Se întâlnea cu oamenii locului, de la primar la iubitorul simplu de carte, de la preot la omul de cultură, rememorând amintiri frumoase care îl leagă de Reșița și Banatul Montan. Această decizie a Academiei Române reprezintă o mare onoare pentru Reșița și Caraș-Severin!”, sunt gândurile transmise de președintele Forumului German, Erwin Țigla.

JCS-Ionel Ivașcu

FOTO: Observatorul Cultural