Caraş-Severin, Romania

Copiii au tendinţa de a imita exact faptele adulţilor, dar mai ales ale părinţilor. Cei mai mulţi minori care ajung să comită fapte penale provin din familii dezorganizate sau din centrele de plasament.

Este trist, dar este real. În urma a aproape 100 de acţiuni tematice desfăşurate de autorităţile din Caraş-Severin au fost identificaţi 161 de copii care erau „uitaţi“ de părinţi pe stradă, adică erau nesupravegheaţi. Un număr de 146 de copii au fost duşi înapoi la casele lor, iar 15 la centrele de ocrotire de unde proveneau. O parte dintre părinţii care nu şi-au supravegheat copii au fost „urecheaţi“ de autorităţi, mai exact este vorba despre 27 de părinţi.

În ultima vreme s-a vorbit exagerat de mult despre copiii Emo, despre ce fac ei, despre cum se comportă, prea puţin însă despre cauzele care duc la acest comportament. Copiii au tendinţa de a imita faptele adulţilor. Asta au văzut în casă, asta fac.

Din păcate, cei mai mulţi minori care ajung să comită fapte penale provin din familii dezorganizate sau din centrele de plasament. Este trist ceea ce se întâmplă cu ei. Aflaţi într-o totală derivă, aceştia au nevoie de ajutor, de multă înţelegere, afecţiune şi de anumite elemente care să le confere stabilitate şi încredere în viaţă.

În acest an, în judeţul Caraş-Severin numărul minorilor care au fost implicaţi în fapte penale se apropie de 40. Totuşi situaţia pare să se fi îmbunătăţit, în condiţiile în care numărul faptelor penale comise de minori a scăzut faţă de anul precedent. „Pentru prevenirea delicvenţei juvenile au fost atrase, alături de Inspectoratul de Poliţie al judeţului Caraş-Severin, în vederea colaborării, Direcţia pentru Protecţia Copilului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean“, a spus Ioan Anton Paulescu, prefectul judeţului Caraş-Severin.

La noi în judeţ cauzele delincvenţei juvenile sunt variate: de la situaţia financiară precară a familiilor, la lipsa de supraveghere sau mediul familial dezorganizat.

Anca Preda

[email protected]