Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Oficialul, însoțit de o delegație, a fost prezent în mijlocul fermierilor cărășeni din zona comunei Sacu, pentru a pune pe tapet problema secetei și pentru a le arăta ce măsuri pregătește ministerul pentru a le îndulci situația!

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, împreună cu deputatul Silviu Hurduzeu și cu prefectul Ioan Dragomir s-au întâlnit cu fermierii din zona comunei Sacu pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă din cauza secetei, dar și pentru a le prezenta agricultorilor pachetul de măsuri pregătite de MADR ca să depășească această perioadă dificilă.

Pe scurt, lista măsurilor începe cu un ordin comun, interministerial, menit să urgenteze inventarierea suprafețelor calamitate, astfel încât să poate fi dispuse măsurile de sprijin necesare. Urmează o hotărâre de Guvern privind acordarea diferenței la subvenția pentru motorină, dar și posibilitatea creditării fermierilor prin Programul „De trei ori subvenția“. S-a adus de asemenea în discuție solicitarea către Comisia Europeană în vederea măririi avansului la subvenții de la 50% la 70% pentru plățile directe, respectiv la 85% pentru dezvoltare rurală, fiind prezentat Programul de reabilitare a sistemului de irigații si desecări, activarea sistemelor de desecare cu dublă funcționalitate, specifice zonei de vest a țării. În plus, oficialul a decis luarea de măsuri concrete, stabilite la fața locului, împreună cu fermierii, după cum informează Cancelaria Prefectului.

JCS-A.M.