MOLDOVA NOUĂ – Asta este și dorința declarată a celor de la CupruMold Mining, care speră că, odată ce investiția se va pune pe roate, va crește și numărul tinerilor care aleg o carieră în minerit, încă din anii de liceu!
Vremurile bune, demult apuse pentru marile centre industriale s-ar putea să fie gata de un nou început pentru Moldova Nouă. Investitorul din Clisură amintește de sistemul educațional existent în orașul cărășean de pe malul Dunării: „S-a înființat în 1966, ca școală profesională, sub tutela Întreprinderii Miniere Moldova Nouă. Mai apoi a fost transformat în unitate de școlarizare profesională, fiind implicată în acțiuni de perfecționare și specializare în domeniul minier. Astăzi poartă denumirea de Liceul Tehnologic «Clisura Dunării» și este una dintre școlile fruntașe ale județului Caraș-Severin. Din nefericire, închiderea activității miniere a redus și numărul de elevi pe care-i deservește instituția de învățământ, în ciuda potențialului de formare. Speranța comunităților locale stă în redeschiderea mineritului și încurajarea reîntoarcerii familiilor plecate în căutarea unei vieți mai bune“, notează cei de la CupruMold Mining.
Să nu uităm nici faptul că, „de 15 ani, România este parte a industriei europene de cupru, o industrie competitivă, fără de care n-am avea parte de tehnologiile indispensabile astăzi. CupruMold susține obiectivele și politicile UE în ceea ce privește mineritul sustenabil, asumându-și voluntar toate standardele de calitate cu privire la protecția mediului, sănătatea și securitatea muncii, respectiv binele comunității“, au mai precizat reprezentanții societății.
JCS-Antoniu Mocanu