Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – 4676 de noi corpuri de iluminat vor fi montate pe stâlpii existenți, iar iluminatul va fi extins cu 24 km. De asemenea, vor fi implementate noi tehnologii care vor aduce reduceri consistente ale cheltuielilor pentru iluminatul stradal!

Una dintre inovații va fi în Parcul Copiilor, unde iluminatul va fi asigurat prin intermediul unui sistem cu dale fotovoltaice. Acestea convertesc energia solară în energie electrică, Reșița fiind primul oraș din țară care va implementa un astfel de sistem. Plăcile fotovoltaice vor fi încastrate la nivelul pavimentului, în zona centrală a parcului, fiind legate la acumulatori prin sistemul de comandă.

Vorbim despre proiectele în valoare totală de 26,4 de milioane de lei. Zilele trecute, Administrația Fondului pentru Mediu a aprobat proiectul „Modernizarea iluminatului public în Reșița, etapa 2021” în valoare de 5,4 milioane de lei, acesta incluzând montarea a 1515 corpuri de iluminat LED pe 170 de străzi din oraș. Alte două proiecte se află deja în execuție, lucrările fiind adjudecate la valoarea totală de 15,1 milioane de lei. Acestea includ extinderea iluminatului public cu 11 km în parcurile Tricolorului și Copilului, precum și în Doman, Poiana Golului și pe alte 24 de străzi.

Sunt prevăzute și înlocuirea a 3.161 corpuri de iluminat cu LED, realizarea a patru treceri pietonale inteligente pe străzile Făgărașului, Petru Maior și Independenței și instalarea a 570 de noi corpuri de iluminat în cartierele Moniom, Câlnic, Driglovăț, Cuptoare, Secu și Țerova.

JCS-Ionel Ivașcu